Biserica din lemn – mîndria horodiștenilor

În fotografie: Biserica din lemn de la Horodiște Fotografie din arhiva redacției

În fotografie: Biserica din lemn de la Horodiște Fotografie din arhiva redacției
În fotografie: Biserica din lemn de la Horodiște
Fotografie din arhiva redacției

Atunci cînd întrebi un locuitor de la Horodiștea Călărașilor cu ce se mîndrește cel mai mult satul lor, îți va răspunde fără pic de ezitare: cu biserica din lemn. Cum am fi putut rata ocazia să vizităm această minunăție a horodiștenilor?
Ghid ne-a fost nimeni altul decît directorul muzeului din localitate, Mihai Leva. De la el am aflat că anume acest locaș sfînt, cu hramul Sfîntul Nicolae, e cel mai vechi din raion și chiar din Republica Moldova. Unii localnici susțin că ar fi de pe vremea lui Ștefan cel Mare, alții că ar fi fost construită prin anii 1600. Cert e că biserica a fost construită din lemn dur, de stejar și brad, astfel că a rezistat în timp. Nu se știe cu exactitate cine este autorul sau arhitectul ei. Dar  Mihai Leva ne-a atras atenția la inscripțiile de pe fundament, care au rămas încă nelămurite pînă în ziua de astăzi. Nici inscripțiile de pe cele trei pietre situate în preajma bisericii nu au fost încă deslușite. ”Au fost pe aici diverși specialiști în domeniul scrisului vechi, dar așa și nu au reușit să afle ce e scris pe aceste obiecte”, face o remarcă Mihai Leva.
În ziua în care am vizitat satul Horodiște, biserica din lemn era încuiată. Este mai mereu încuiată. Își deschide ușile de Paștele Blajinilor, căci se află pe teritoriul cimitirului din sat, sau în cazul vreunei înmormîntări.
Chiar și așa, am reușit să zărim în interior, printre scînduri, cîteva icoane vechi. În scînduri – nici un cui de metal. ”Pe vremuri, nu se foloseau cuiele din metal. Scîndurile au fost întrărite doar cu cuie din lemn”, ne satisface curiozitatea ghidul nostru, după care ne povestește cum cei de la Muzeul Național de Istorie și Etnografie au încercat să ia această biserică la Chișinău, ca s-o restaureze acolo. Oamenii din sat, însă, s-au răzvrătit. Nu au vrut s-o dea nici în ruptul capului. ”Cred că horodiștenii noștri ar face și revoluție, numai ca bisericuța să rămînă aici, în Horodiște”, mai spune directorul muzeului din sat. Și primarul Petru Ceban a confirmat acest lucru.
Cu mulți ani în urmă, localnicii au pus mînă de la mînă ca să repare biserica din lemn. Acum, e nevoie de o restaurare ca la carte. Își dorește și primarul, și oamenii din sat. ”Avem în plan realizarea unui proiect de restaurare a acestui monument, neapărat trebuie să găsim resurse financiare pentru acest lăcaș sfînt de pe teritoriul satului nostru”, a subliniat Petru Ceban.
Anterior, Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, spunea despre biserica de lemn: „E o biserică frumoasă, veche. Îmi doresc întreţinerea adecvată a bisericii de lemn. Să rămînă la Horodiște, dar cu condiţia că administraţia publică locală va avea grijă de ea și o va întreţine adecvat. Ei au o bijuterie de la sfîrșitul secolului al XVII-lea şi e cazul să o păstreze în autenticitatea sa”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *