FOTO | Vor să ajute secția de pediatrie a spitalului din Nisporeni

spital (2)
În fotografii: Secția de pediatrie din Nisporeni, la ora actuală

Nu a chemat televiziunile. Nu s-a  plîns pe rețelele de socializare. A decis să acționeze, căci, susține, ”nu trebuie să așteptăm ca altcineva să muncească pentru noi”.
Natalia Luncaș-Ionel, o nisporeneancă stabilită cu traiul la Chișinău, a ajuns, prin voia întîmplării, în secția de pediatrie a spitalului din Nisporeni. S-a întîmplat în toamna anului trecut, căci copilul ei de doar cîteva luni avea nevoie de ajutor.
”Ceea ce am văzut acolo m-a îngrozit: robinete ruginite, saltele uzate, condiții de igienă – zero”, ne-a povestit.
Notă: Secția de pediatrie se află în cadrul celui mai vechi bloc al spitalului și este în stare de degradare. Dacă celelalte secții spitalicești au mai fost reamenajate, blocul în cauză a fost dat uitării. Au fost doar vopsiți pereții și schimbate, în anul 2013, geamurile. Secția are opt saloane cu o capacitate de 15 copii. Lunar, sînt internați aici circa 60 de copii, iar starea secției le pune în pericol sănătatea lor și așa șubredă. Despre sisteme de ventilare sau utilaj medical performant nici nu poate fi vorba cînd o simplă baie, care să respecte normele de igienă, nu este. Nu este nici apă caldă, paturile sînt din anul 1961, saltelele la fel, iar în sufragerie scaunele stau să se rupă. (Sursa: www.loveiskindcharity.com)
Realitatea a făcut-o să acționeze
Cine e de vină pentru starea în care s-a pomenit secția de pediatrie a spitalului din Nisporeni? Probabil, mult mai actuală e o altă întrebare: ”Ce-i de făcut pentru a remedia situația?”. Natalia Luncaș-Ionel a găsit răspunsul. Fiind voluntară în R. Moldova a organizației ”Love is Kind”, fondată în SUA de trei moldovence, inclusiv Liliana Stamati, originară din Nisporeni, ea a decis să inițieze o campanie de colectare de fonduri pentru reamenajarea acestei secții. ”Nu vrem să facem reparație euro.
Încercăm să oferim strictul necesar pentru o bună funcționare a secției”, a subliniat Natalia. Mai mult ca atît, ea, alături de organizația ”Love is Kind”, își dorește să implice în realizarea acestui proiect, numit sugestiv ”Pilula dulce”, și comunitatea raionului Nisporeni. În acest scop, va  fi organizat un tîrg de primăvară, vor avea loc întîlniri cu cetățenii.
Campania se va desfășura concomitent în SUA și în R. Moldova, în perioada 5 ianuarie – 30 aprilie. Organizatorii speră să adune astfel 229700 de lei, suma minimă necesară.
Doctorii din Nisporeni nici nu îndrăznesc să viseze la utilaj medical sofisticat. S-ar bucura să aibă la dispoziție măcar două cîntare medicale, tonometre, nebulizatoare, un pulsoximetru și un inhalator pentru dispersarea medicamentelor.
Ar avea nevoie și de 20 de paturi, de 15 noptiere și măcar de 15 scaune. Și-ar dori să aibă în fiecare salon cîte un dulap de haine, iar în sufragerie – o masă. O masă mare sau mai multe mici, la care să încapă toți pacienții.
Ce s-ar mai bucura de o cabină de duș, de un unitaz și un boiler electric! Le-ar fi de un real folos și 30 de seturi de lenjerie de pat, și vreo 60 de prosoape.
E mult? Nu. E rușinos că, în secolul al XXI-lea, un spital visează la o cabină de duș sau la cîteva scaune noi.
”Banii adunați vor fi gestionați în cel mai transparent mod posibil, vom publica mereu suma adunată atît pe site-ul organizației, cît și pe rețelele de socializare. Sperăm să avem success”, ne-a spus, la final, Natalia Luncaș-Ionel.
Doritorii de a afla mai multe despre proiect, despre organizația ”Love is Kind”, despre posibilitățile de a dona bani sau obiectele necesare, pot accesa site-ul: www.loveiskind.comspital (1)


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *