Aprovizionarea cu apă potabilă: se caută soluții

apavitalDeși Prutul, de unde se aprovizionează cu apă sute de mii de locuitori ai județului Iași și zeci de mii de locuitori ai orașului Ungheni, este la o distanță relativ mică pînă și de cele mai îndepărtate localități ale raionului Ungheni, aprovizionarea cu apă potabilă aici este o problemă.
A recunoscut-o însăși Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni. ”În puține localități apa e de calitate. Trebuie s-o spunem direct. Ceea ce există în sursele subterane nu prea corespunde standardelor”, a subliniat dînsa, după care a menționat: ”Sîntem în căutarea unei formule cît mai avantajoase”.
Peste Prut, la tratative
Recent, o echipă din Ungheni s-a deplasat la Iași, unde a avut o întrevedere cu specialiști de la SC ”ApaVital”, cel mai important furnizor de servicii apă-canal din regiune.
”Am discutat foarte ”cîntărit” și bine argumentat fiecare pas. Ei cunosc bine situația de la noi. Anterior, au fost aici, în raionul Ungheni”, a spus președinta raionului. Urmează ca reprezentanții ”ApaVital” să efectueze calculele de rigoare, să vadă dacă își pot acoperi cheltuielile, căci investițiile vor fi mari. Potrivit oficialităților unghenene, ”dacă le va fi convenabil, vor investi, inclusiv în subtraversarea rîului Prut”.
Ieșenii le-au deschis ochii
Oricum, ieșenii s-au arătat interesați să vină aici, căci au capacități pe care nu le valorifică la ora actuală. Mai mult ca atît, i-au făcut pe reprezentanții conducerii raionului Ungheni să aprobe o altă viziune în ceea ce privește aprovizionarea cu apă potabilă a raionului.
”Ei ne-au deschis ochii la niște probleme ce ar putea să apară pe parcurs”, a recunoscut Ludmila Guzun. Construiești un apeduct, construiești o rețea de canalizare, investești milioane de lei. Ce urmează? Iată întrebarea la care, practic, nimeni nu s-a prea gîndit pînă în prezent.
”La ora actuală, raionul Ungheni nu are un studiu care ar arăta foarte clar cît vor costa serviciile de apă-canal. Fără să știi exact cît vor costa, nu poți ști dacă merită investiția. Poate că un metru cub de apă va costa 50 de lei și atunci cine va accepta un serviciu cu un asemenea tarif?”, a explicat președinta raionului.
De aceea, potrivit dînsei, se dorește identificarea unei instituții specializate, care ar face calculele care se impun și ar veni cu niște costuri estimative ale serviciilor respective.
Trei și toate trei viabile. Deocamdată
În vizor sînt trei variante. Prima – care ar fi costul, dacă se va merge pe formula existentă, adică aprovizionarea cu apă potabilă a localităților rurale din rețeaua magistrală Zagarancea-Cornești, unde apa vine din Prut prin stația de irigare ce aparține Agenției ”Apele Moldovei”. O a doua variantă ar fi aceeași doar că și rețelele orașului Ungheni să fie integrate în acest sistem. A treia variantă ar fi aprovizionarea cu apă potabilă de către SC ”ApaVital” din Iași.
Sigur, în spatele acestor trei variante se ascund multe alte probleme de ordin tehnic care ar trebui soluționate. ”Numai după ce vom avea datele despre costuri, vom decide care variantă este mai acceptabilă și vom ști exact unde trebuie să investim banii”, a specificat Ludmila Guzun.
Ce avem la Ungheni?
Parțial sînt dezvoltate rețelele, există apeductul magistral Zagarancea-Cornești, un apeduct de grup – Mănoilești, care va aproviziona cu apă potabilă 12 localități. Urmează să înceapă construcția, în primăvară, a unui alt apeduct de grup: Pîrlița-Bușila-Chirileni-Grăseni-Todirești. Se lucrează asupra identificării surselor de finanțare pentru construcția unui apeduct de grup și în  zona Cornești. Pînă vor fi construite rețelele respective, se vor cunoaște deja și costurile, astfel că se va decide care este varianta optimă, pentru ca oamenii să plătească, ulterior, costul cel mai mic pentru apă.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *