Agricultorii riscă să rămînă fără culturile de toamnă

Imagine simbol: ipn.md

Imagine simbol: ipn.md
Imagine simbol: ipn.md

Lipsa ninsorilor în raionul Ungheni îi pune în gardă pe agricultori. Aceştia riscă să rămînă fără culturile de toamnă, notează site-ul agrobusiness.md.
Motivul e mai mult decît clar: temperaturile sînt foarte scăzute, iar învelişul protector de zăpadă, pur și simplu, nu există. Nicanor Buzovoi, preşedintele Asociaţiei producătorilor de cereale din Republica Moldova, el și directorul unei prospere întreprinderi agricole din satul Pîrlița, raionul Ungheni, a declarat pentru agenția de știri IPN că vîntul uscat din ultimele zile afectează cel mai mult cerealele de toamnă. ”Situaţia e cam proastă în zona Ungheni. Aici nu a căzut deloc zăpadă, dar e ger. Dacă temperaturile vor scădea şi mai mult, ajungînd la minus 15-20 de grade Celsius, cum se prognozează, plantele nu vor rezista. Acum, la o temperatură a aerului de minus 5-7 grade, acestea încă mai rezistă”, a specificat dînsul.
Potrivit lui Nicanor Buzovoi, la ora actuală vîntul e cel mai mare dușman al culturilor de toamnă. Plantele sînt dezgolite, iar vîntul – rece şi uscat. În consecință, acestea ar putea să piară.
”Pot fi liniştiţi doar agricultorii din localităţile unde a căzut zăpadă. Noi, ceilalți… Deja, cînd se vor termina gerurile, vom face expertiza cîmpurilor şi vom vedea exact cît de mult au fost afectate culturile. Dacă nu va ninge, e posibil să pierdem mult”, a conchis Nicanor Buzovoi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *