VIDEO | Cel mai important proiect pentru Moldova, în stagnare? Gazoductul Iași-Ungheni este, nu însă și gaz

Imagine: ziarulnational.md

gazoduct

Despre gazoductul Iași-Ungheni se vorbește de ani buni. Și dacă anterior, autoritățile se plângeau că, în lipsa unei conducte de conectare la gazul românesc, Moldova este vulnerabilă la capitolul securitatea energetică, astăzi, conducta este, nu însă și gaz.
„La tot satul este tras, dar gaz nu avem”, spune un locuitor al satului Semeni.
„Nu avem. Nu are importanță. Poate fi și din America, important este să fie mai ieftin”, a adăugat un alt locuitor al satului Semeni.
O spun locuitorii satelor Semeni și Zagarancea, localități conectate la gazoductul Iași-Ungheni. Și asta, în condițiile în care conducta a fost dată în exploatare cu mult fast tocmai în august 2014.
„Astăzi este o zi importantă pentru independența energetică a Republicii Moldova”, declara fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă.
„Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar și mai sigur”, declara fostul premier al României Victor Ponta.
Asta spuneau oficialii pe 27 august 2014, la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iași-Ungheni. Atunci, responsabilii anunțau că de gaz românesc vor beneficia 19 localităţi din raionul Ungheni, dar şi două sate din raionul Nisporeni. Doar că, de la tăierea panglicii și până ca gazul românesc să ajungă în Moldova calea a fost lungă, iar livrările au început abia în martie 2015 și au durat doar două săptămâni.
Livrarea de gaze nu a fost stopată din lipsă de gaze, ci din lipsă de interes din partea Moldovei. Cel puțin, asta spun experții. Iar drept dovadă este contractul semnat la finele anului trecut între Energocom și Petrom, care prevede pentru acest an un volum de doar un milion de metri cubi de gaze.
Adică, necesarul de încălzire pentru o iarnă a circa 330 de case. Și asta, chiar dacă, gazoductul are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi, iar gazul din România este cu 16 la sută mai ieftin decât cel rusesc.
„Prețul va fi de 1010 lei româneşti, adică 277 dolari. Vor fi cantităţi variabile, inițial vom avea mai puţin pentru a testa sistemul”, declara fostul ministru al Economiei, Andrian Candu.
Totuși, reprezentanții Ministerului Economiei resping acuzațiile precum că partea moldovenească ar bloca în mod intenționat importul gazului din România.
„Conform prevederilor contractuale a fost stabilit un volum anual de livrare a gazelor naturale la nivel de 1.000.000. În conformitate cu obligațiunile asumate de părți, la moment, prin gazoductul Iași-Ungheni a fost importat un volum de 700 de mii de m3 de gaze natural, volumul rămas, conform contractului, va fi importat până la finele anului curent”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Economiei.
Totodată, reprezentanții Ministrului Economiei spun că, Gazoductul Iași-Ungheni ar putea fi utilizat la capacitate maximă doar după ce va fi extins până la Chișinău.
„Primele livrări de gaze naturale au fost lansate în primul trimestru al anului 2015. Conducta este funcțională doar că pentru a o utiliza la o capacitate maximă mai este nevoie de a fi extinsă către Chișinău”, spune Mariana Botezatu, șef Direcție Generală Securitate și Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Economiei.
Partea bună este faptul că lucrările pentru prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău vor începe din primăvara anului viitor, iar în cel mult doi ani, gazul romanesc ar putea ajunge în casele tuturor moldovenilor.
„În câteva luni vom demara lucrările la Gazoductul Ungheni-Chișinău. La acest moment, în proces de finalizare este studiul de fazabilitate pentru construția gazoductului, după aprobarea căruia vor demara proiectul tehnic și lucrările propriu-zise”, declară viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.
„Sperăm către 2017, începutul lui 2018 această interconexiune să fie finalizată și să realizăm ceea ce ne-am propus ca obiectiv și anume diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale pentru Republica Moldova”, adaugă Mariana Botezatu, șef Direcție Generală Securitate și Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Economiei.
Extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău va costa 85 de milioane de euro, dintre care Uniunea Europeană a alocat deja zece milioane de euro.
„La moment, Guvernul este în proces de identificare a surselor de finanțare. Suntem în negocieri directe cu potențialii finanțatori. În cazul dat este BERD. Am reușit să negociem cu Comisia Europeană în contextul obținerii unui grant de 10 milioane de euro”, adaugă Mariana Botezatu, șef Direcție Generală Securitate și Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Economiei.
De menționat este că Gazoductul Iași-Ungheni are o lungime de 43,2 kilometri şi trece pe sub Prut. Conducta prevede investiții de 26 de milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană și Guvernul României.
Acest reportaj este realizat cu sprijinul „Ministerului Afacerilor Externe Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”. Conţinutul acestui material nu reprezintă poziţia oficială a „Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni”.

Sursa: UNIMEDIA


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *