Ornamente nisporenene pentru mobilă de lux

În fotografie: Antreprenorul de la Nisporeni, Ion Țugulea
În fotografie: Antreprenorul de la Nisporeni, Ion Țugulea

Știați că o bună parte a fabricilor de mobilă din țară utilizează cele mai diverse ornamente sculptate în lemn, de o calitate impecabilă, produse la Nisporeni, în atelierul unui tînăr antreprenor pe numele său Ion Țugulea?
După ce, în 2007, a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea design industrial, după ce a mai acumulat experiență, prestînd servicii de design interior la Chișinău, dînsul decide să revină acasă, la Nisporeni. Se întîmpla în anul 2011. A ajuns atunci la concluzia că e timpul să-și pună pe roate propria afacere. Zis și făcut. Și-a deschis un atelier de prelucrare a lemnului.
Deși, la prima vedere, business-ul lui nu e cel mai original, produsele care ies din atelierul lui sînt foarte solicitate.
”În Republica Moldova, la ora actuală, există o mulțime de ateliere de prelucrare a lemnului, dotate cu utilaj performant. Dar, de regulă, cei ce muncesc acolo nu prea știu cum să-l utilizeze la maximum. Eu, în atelierul meu, dotat cu același utilaj performant, am posibilitatea să creez în serie produse sculptate în lemn care, în final, definesc aspectul mobilei de lux, produsă de cele mai cunoscute firme de la noi”, spune dînsul. Secretul nu e în utilaj, ci în anumite programe computerizate, grație cărora aparatul de sculptat în lemn primește comanda cu desenul ornamentului. Și mai este ceva: trebuie să știi ce informație vrei să transmiți.
Inițial, Ion Țugulea a investit în afacerea sa 10 mii de euro, o parte din această sumă fiind nevoit să o împrumute de la o bancă comercială. A fost un risc, susține, căci nu era sigur, sută la sută, că va reuși.
Pe parcursul anilor, s-a convins că a meritat să riște, iar temerile sale au fost date uitării. ”Acum, clientul mă telefonează, îmi transmite imaginea produsului care și-l dorește, specifică tipul de lemn în care trebuie realizată comanda, iar eu, la rîndul meu, o reproduc”, povestește. În ultimul timp, au început să apară comenzi și din afara țării: din Italia, din Federația Rusă. E încă un pas important în dezvoltarea afacerii sale.
Ion Țugulea dă asigurări că produsele sale nu cedează în calitate cu nimic celor din exterior. O singură diferență există totuși. Aceasta se rezumă la preț. Costul lucrărilor realizate la Nisporeni e cu mult mai mic decît în Europa.
Cu toate acestea, tînărul antreprenor susține că este satisfăcut de cîștigul pe care îl obține el și cei doi angajați ai săi. ”Salariul este variabil, în dependență de numărul comenzilor și complexitatea lucrărilor ce urmează a fi efectuate”, explică dînsul, menționînd că, de la deschidere și pînă în prezent, atelierul nu și-a întrerupt activitatea nici pentru o zi.
Cît privește viitorul afacerii sale, Ion  Țugulea îl vede tot la Nisporeni, doar că într-un local mai mare, mai spațios. Este optimist. A învățat multe lucruri utile în acești ani. Este mîndru că și-a lansat afacerea anume la Nisporeni. Consideră că a fost o mișcare foarte bună.
”Din păcate, tinerii aleargă după salarii mari la Chișinău sau, și mai rău, peste hotare, fără să se gîndească la oportunitățile care există în localitățile de unde provin”, face o precizare, după care concluzionează: ”Cred că deja nu mai face să pleci în Europa după bani lungi, căci, la întoarcere, s-ar putea să nu mai ai în ce investi. Piața va fi deja ocupată”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *