Viile și vinurile regiunii. Încă o șansă la viață

Imagine simbol: agrointel.ro

Imagine simbol: agrointel.ro
Imagine simbol: agrointel.ro

Zeci de deținători de plantații de viță de vie, reprezentanți ai fabricilor de vinuri, specialiști ai direcțiilor agricole din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași au fost informați, săptămîna trecută, cu privire la Programul de restructurare a sectorului vitivinicol ”Filiera Vinului”, care ar trebui să le fie de un real folos în activitatea lor .
În toate cele trei raioane a avut loc cîte un seminar de informare, iar reprezentanții Programului ”Filiera Vinului” au venit special de la Chișinău, pentru a explica, pe înțelesul tuturor, cu ce le poate fi de ajutor acest program.
Ce presupune ”Filiera Vinului”?
Este un  program de creditare a celor care vor să-și dezvolte afacerile în domeniul vitivinicol.
Pînă în prezent, au beneficiat de credite două fabrici de vinuri din Călărași și Nisporeni, mini-fabrica de vinuri a Școlii Profesionale din Nisporeni, dar și multe alte întreprinderi din R.Moldova, fiind accesate, per total, 45 milioane de euro. Au mai rămas 30 de milioane de euro, care pot fi accesate pînă la finele anului 2017.
Cum, cît și pentru ce pot primi finanțare potențialii beneficiari?
Banii se acordă sub formă de credite pe o durată de 10 ani, cu o vacanță de plată de patru ani și cu o rată a dobînzii de 5-6% anual. Suma minimă care poate fi oferită unui beneficiar este de 25 mii de euro, iar suma maximă – 5 milioane.
”La ora actuală nici o bancă comercială din țară nu oferă credite atît de avantajoase. Mai mult ca atît, cei care primesc aceste împrumuturi prin intermediul programului nostru beneficiază și de facilități fiscale, cum ar fi: aplicarea cotei zero la TVA, scutirea de plata taxelor vamale”, a  accentuat Valeriu Moraru, reprezentantul Programului ”Filiera Vinului”, îndemnîndu-i pe cei prezenți să nu ezite să aplice în cazul în care își doresc cu adevărat să-și modernizeze afacerile vitivinicole și să devină competitivi pe piețele interne și europene.
Păreri din regiune
Tudor Brăguță, deținătorul unei plantații de 120 hectare de viță de vie, Ungheni: ”E bine că se investește acolo unde e greu pentru viticultori, adică în utilaj pentru prelucrarea spațiilor pe plantații, în liniile de producere. Și dobînda este atractivă. Eu personal mi-ași dori să extind suprafața plantației pînă la 200 de hectare și cred că voi apela la acest program pentru a-mi realiza scopul propus”.
Petru Ionel, director executiv ONG ”Nis-Agroinform”, Nisporeni: ”Deși, la prima vedere, mi-a creat o impresie bună, totuși părerea mea e că totul sună atît de frumos doar pe hîrtie. De la idee pînă la realizarea unui proiect trebuie să cheltui și timp, și bani, și eforturi. Poate ar fi cazul să fie mai simplificată procedura de obținere a unor astfel de finanțări.”
Vasile Aghenie, tehnolog la fabrica de vinuri ”Sadova-Vin”, Călărași: ”În prezent, nu este simplu să investești într-o afacere vitivinicolă, de aceea oferta acestui program pare destul de atrăgătoare. Pe de altă parte, nu știu în cît timp s-ar răscumpăra o investiție în utilaj performant, care costă zeci și poate sute de mii de euro, din moment ce producția vinicolă se vinde la un preț de nimic. Cred că trebuie să mai facem niște calcule și să decidem dacă vom deveni sau nu potențiali beneficiari ai programului respectiv”.
O istorie de succes, cu o necunoscută în față
Valentin Butnaru este directorul unei fabrici de vinuri din Nisporeni, care, în 2014, a beneficiat de un împrumut de circa 250 mii euro prin intermediul Programului ”Filiera Vinului”. Cu acești bani întreprinderea a achiziționat utilaje perfomante din Italia pentru procesarea strugurilor.
Sună bine și frumos, dar cum rămîne cu rambursarea împrumutului? Valentin Butnaru nu are încă un răspuns clar. ”Ne pare bine că avem utilaj, că beneficiem de o vacanță de plată pe un termen de patru ani. Dar, după expirarea acestui termen, mă tem să fac prognoze cum vom achita plățile. Toată speranța ne este la sporirea vînzărilor producției vinicole”.
Potrivit dînsului, viticultorii și vinificatorii moldoveni ar trebuie să se gîndească bine, căci accesarea oricăror împrumuturi atrage după sine și riscuri, care trebuie prevăzute, inclusiv dacă aplici la Programul ”Filiera Vinului”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *