Nunți de aur într-o toamnă de aur

În fotografie: Antreprenorul de la Nisporeni, Ion Țugulea

În fotografie: Cuplurile ”de aur” din orașul Nisporeni
În fotografie: Cuplurile ”de aur” din orașul Nisporeni

O jumătate de secol împreună la bine și la rău. Este povestea a patru cupluri din orașul Nisporeni, care au împlinit, în acest an, 50 de ani de căsnicie. Toate patru au fost omagiate vinerea trecută, pe 20 noiembrie, la Oficiul Stării Civile (OSC) din Nisporeni. Cu toții au mai spus o dată – simbolic – ”Da”, așa cum au făcut-o prima dată, în anul 1965.
Evenimentul a fost emoționant atît pentru organizatori, cît și pentru cele patru cupluri. ”Ne-am propus să aducem în prim-plan familiile longevive, care reprezintă un exemplu demn de urmat pentru cuplurile tinere, aflate la început de cale”, a explicat Liuba Ciorici, șefa OSC Nisporeni.
În acea zi deosebită, alături de cele patru cupluri ”de aur” s-a aflat și primarul de Nisporeni, Grigore Robu, care a venit cu un mesaj de felicitare, dar și cu cîte un cadou în valoare de 500 de lei pentru fiecare familie.
”Ne-am bucurat foarte mult pentru atenția care ni s-a acordat”, au declarat, într-un glas, soții Zinovia și Alexandru Sîrghi. Pentru ei a fost o dublă sărbătoare, căci anume într-o zi de 20 noiembrie, cu 50 de ani în urmă, și-au înregistrat căsătoria. ”Țin minte bine acea zi, cînd am mers la Oficiul Stării Civile ca să să ne ”înscriem”. Era un timp ploios și rece. Nici nu îmi închipuiam atunci că vom ajunge la nunta de aur, pe care o vom sărbători într-o zi cu mult soare, alături de alte trei cupluri”, ne-a mărturist, vădit emoționată, Zinovia Sîrghi. Apropo, dînsa ni s-a confesat că își păstrează și azi rochia și voalul de mireasă. ”Pe atunci era altă modă, aveam o rochie simplă, scurtă, dintr-un material mai puțin sofisticat”, își amintește Zonovia Sîrghi, după care mai afce o remarcă: ”Nu era cum sînt rochiile mireselor din zilele noastre”.
Alături de familia Sîrghi și-au celebrat nunta de aur, în acea zi, și soții: Maria și Ion Fărîmă, Maria și Petru Profire, Elena și Ion Ruzumici. Cu siguranță, și ei păstrează acasă ceva special care le amintește de nunta lor.
Un lucru, însă, a fost și este comun pentru toți: au trăit și continuă să trăiască în înțelegere și respect unul față de altul. Or, anume aceste ingrediente, potrivit lor, stau la baza rețetei unei căsnicii trainice. Și mai este ceva: partenerii trebuie să acţioneze şi să gîndească la fel ca o echipă, să comunice, să poată depăși situațiile mai neplăcute care apar în orice familie, să aibă încredere deplină unul în altul.
E complicat? Cele patru cupluri ”de aur” de la Nisporeni au demonstrat că nu, nu-i complicat.
De notat că un eveniment similar a fost organizat de către Oficiul Stării Civile din Nisporeni și în anul 2013. Atunci, însă, au fost omagiate zece cupluri, care împliniseră 60, 55, 50 și respectiv 45 de ani de căsnicie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *