O bancă a îndrăgostiților la Călărași

În fotografie: Primul cuplu de miri la Banca îndrăgostiților din Călărași

În fotografie: Primul cuplu de miri la Banca îndrăgostiților din Călărași
În fotografie: Primul cuplu de miri la Banca îndrăgostiților din Călărași

Ziua de 20 noiembrie va fi una de neuitat pentru Anastasia Năstase și Sergiu Stratulat din orașul Călărași. Chiar dacă locuiesc de ceva vreme la Chișinău, unde au și cîte un serviciu bun, iată că au decis să vină la baștină, pentru a marca unul dintre cele mai importante evenimente din viața lor.
În acea zi, ei și-au jurat dragoste eternă în fața ofițerului de stare civilă și a celor apropiați. Nu au făcut-o, însă, așa cum se practică de obicei, într-un local bine amenajat sau în sala de ceremonii a Oficiului Stării Civile.
Înregistrarea căsătoriei lor a avut loc într-un anturaj mai puțin obișnuit – afară, sub cerul liber, chiar în parcul central, la o bancă numită sugestiv ”Banca îndrăgostiților”. A fost o premieră absolută!
Mirii și-au pecetluit dragostea cu o lăcățică, pe care a prins-o de bancă. E prima de altfel și, cine știe, în cîțiva ani, vor apărea aici zeci și, poate, mii de alte lacăte, semn că dragostea e nemuritoare și le învinge pe toate.
”Atunci cînd ni s-a propus să înregistrăm căsătoria copiilor noștri afară, la Banca îndrăgostiților, am acceptat imediat. Ne-am gîndit că e un anturaj mai neobișnuit, mai nou și, cu siguranță, va fi deosebit, cu mai multe emoții”, povestește mama miresei, Nelea Năstase.
Anastasia Năstase și Sergiu Stratulat este primul cuplu care și-a oficiat căsătoria la Banca îndrăgostiților, chiar în ziua în care a fost dat în exploatare parcul proaspăt renovat, unde se află și acea bancă.
Ideea instalării Băncii îndrăgostiților îi aparține lui Ion Badașcă, specialist relații funciare și cadastru în Primăria Călărași. ”M-am gîndit că, dacă pavăm teritoriul, instalăm bănci și coșuri de gunoi, va fi ca la toți – nimic impresionant. Orice parc sau scuar are, în prezent, și alei pavate, și bănci, și coșuri de gunoi. Dar nu orice parc are o Bancă a îndrăgostiților”, spune  dînsul. Oricum, tinerii, după ce își înregistrau căsătoria la Oficiul Stării Civile, neapărat ieșeau afară pentru a se fotografia la havuzul din fața primăriei. Iată așa, urmărind cum mirii căutau locuri mai frumoase pentru poze, s-a gîndit că o bancă a îndrăgostiților ar fi mai mult decît binevenită.
”Am identificat un loc mai potrivit din punctul meu de vedere, cu un peisaj atrăgător și… am trecut la treabă”, continuă povestirea Ion Badașcă. Inițial, majoritatea erau sceptici în ceea ce privește realizarea acestei idei. El, însă, nu s-a lăsat. A fost elaborată schița, au stabilit devizul de cheltuieli, au anunțat licitația… Iată așa a apărut și banca – o construcție din metal, care are în spate o inimă mare. În preajmă au fost plantați și copaci decorativi.
”În spatele băncii crește un gutui, pe care, inițial, am vrut să-l tăiem. Ulterior, ne-am gîndit că acesta ar putea fi un simbol al dragostei, așa că l-am lăsat să crească”, mai spune specialistul, după care conchide: ”Banca noastră este un adevărat succes!”.
”Ne uităm, uneori, prin geam și vedem că tinerii vin aici să se fotografieze. Să știți că e un loc care chiar atrage atenția”, afirmă și Valentina Stratan, specialist în problemele tineretului la Primăria Călărași.
De notat că Banca îndrăgostiților a fost instalată în parcul central din Călărași, grație  Proiectului ”Reforma Fiscală de Mediu” finanțat de Fondul Global de Mediu, implementat prin intermediul programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care a presupus reamenajarea parcului din centrul orașului Călărași.
O bancă a îndrăgostiților, diferită de cea din Călărași, a fost gîndită, acum cîțiva ani, de designerul Mihai Stamati, originar din satul Ciutești, raionul Nisporeni, aceasta fiind menționată la un concurs prestigios de la Paris.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *