La Ungheni, se solicită înăsprirea măsurilor de prevenire şi tratare a Tuberculozei

Participanţii discută subiecte importante şi stringente la tema drepturilor omului Foto: API

Participanţii discută subiecte importante şi stringente la tema drepturilor omului Foto: API
Participanţii discută subiecte importante şi stringente la tema drepturilor omului
Foto: API

Numărul persoanelor infectate cu tuberculoză (TBC) în raionul Ungheni este în continuă creştere, iar printre cauze ar fi: şomajul, muncile sezoniere în străinătate, contactul cu persoanele infectate, care nu stau la evidenţa medicală şi nu se tratează legal etc. Astfel, se cere înăsprirea măsurilor de control şi de izolarea urgentă a persoanelor din grupurile de risc. În plus, identitatea celor care refuză tratamentul şi opun rezistenţă trebuie făcută publică pentru a evita contactul cu ei şi a-i proteja pe cei din jur, acestea sunt doar câteva din constatările şi recomandările făcute de participanţii la întâlnirea tematică, organizată de API în parteneriat cu ziarul regional „Expresul”, la 2 decembrie 2015, la Ungheni.
Persoane aflate în fază finală de tratament, medici ftiziopulmonolog, psihologi, asistenţi medicali, jurişti, reprezentanţi ai ONG-urilor de profil, jurnalişti, elevi etc., au discutat câteva subiecte mai importante şi stringente, cum ar fi: cauzele infectării cu TBC, confidenţialitate faţă de persoanele din grupurile de risc, tragerea la răspundere a celor care refuză tratamentul etc.  Emilia Dadus, medic ftiziopulmolog la spitalul raional Ungheni, a menţionat că problema are rădăcini atât de ordin social, material, cum ar fi: sărăcia, circulaţia persoanelor din ţară în străinătare şi viceversa, lipsa surselor financiare pentru necesităţile medicale, inclusiv pentru vaccinarea cetăţenilor etc., cât şi de ordin moral: indiferenţa şi neglijenţa manifestată de unele persoane faţă de sănătatea proprie, dar şi a celor din jur, lipsa culturii medicale etc. Ea a specificat:”În raionul Ungheni sunt destule cazuri când cetăţenii refuză să fie trataţi şi chiar opun rezistenţă atunci când sunt internaţi în instituţii medicale. Unii sunt trimişi forţat la spital, iar a doua zi revin acasă fără să fie aplicate alte măsuri mai severe. În plus, lipseşte cultura la cei care sunt spitalizaţi, aceştia continuă să contacteze cu alte persoane, fără să fie îngrijoraţi că îi pot infecta pe ceilalţi”. E.Dadus a mai spus că acum 25 de ani, TBC era considerată boala puşcăriaşilor, iar acum oricare pătură, categorie socială, riscă să se infecteze, existând multiple exemple ce confirmă acest lucru. Potrivit datelor statisitice, raionul Ungheni, alături de Orhei, Străşeni, ocupă primele locuri în republică după numărul persoanelor infectate cu TBC.
Doamna Elena K. împreună cu soţul şi fica lor de aproape doi ani au trecut printro perioadă dificilă de tratament şi recuperare. Ea a afirmat că nu ştie exact unde s-au contaminat, dar susţine că principalul focar de infecţie în oraşul Ungheni, în opinia ei, este transportul public, unde există un pericol foarte mare de a contacta cu persoane infectate, care nu sunt luate la evidenţă şi nu se tratează. Ea a menţionat: „Noi contactăm cu un număr  restrâns de persoane, în cercul nostru de prieteni nu au fost bolnavi de TBC, cred că ne-am infectat în transportul public. Personal am auzit cum şoferul comanda prin telefon medicamente cunoscute pentru tratarea acestei infecţii de la o rudă din străinătate. El şi alte persoane se tratează de sine stătător, nu se pun la evidenţă ca să nu piardă serviciul”. Ea a mai adăugat:„Cunosc persoane infectate şi în satul unde locuieşte mama mea, care nu doresc să se trateze. Ei prezintă un pericol enorm pentru cei din jur. Am cerut responsabililor de asistenţa medicală să afişeze lista persoanelor bolnave care nu doresc să se trateze, ca oamenii să cunoască şi să evite contactulu cu ei”
Roman Banari, jurist la Coaliţia Nediscriminare şi Ada Şimon, Consultant principal la Oficiul Avocatul Poporului, invitaţi la întâlnire, în calitate de experţi, au precizat că divulgarea numelor acestor persoane este interzisă, deoarece sunt protejaţi de legislaţia cu privire la protejarea datelor cu caracter personal. Experţii au specificat, însă, că persoanele respective pot fi trase la răspundere conform Codului penal, articolul 215 – „răspândirea bolilor infecţioase”, iar conform Codului de procedură Civilă, pacienţii care refuză tratamentul pot fi obligaţi, prin decizie judecătorească, la tratament forţat.
Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul” a amintit de un alt caz foarte cunoscut pe care l-au mediatizat jurnaliştii publicaţiei, cel al unei familii din satul Chirileni, unde după ce mama a doi copii minori a decedat de TBC, soţul ei, infectat şi el, a refuzat, ameninţând cu moartea pe cei care vor încerca să-i ia copiii pentru investigaţii medicale. În final, după ce s-au implicat mai mulţi factori de decizie problema a fost rezolvată.
Elena K. a  solicitat sprijin de la Oficiul Avocatului Poporului, Coaliţiei Nediscriminare, dar şi de la alte instituţii abilitate ca să depăşească problemele care pot apărea la integrarea lor în comunitate, în special a copilului, deoarece unii cetăţeni ar putea fi reticenţi ştiind că au fost infectaţi cu TBC, iar fetiţa lor urmează să merge la grădiniţă în curând. Atât Emilia Dadus, cât şi cei doi experţi şi-au manifestat disponibilitatea să acorde tot sprijinul necesar dacă va fi nevoie.
Pe parcursul anilor 2015-2016, API în parteneriat cu redacţiile membre ale API, dar şi cu alte instituţii media şi ONG-uri, va organiza 13 întâlniri de informare şi educare pentru diferite grupuri marginalizate şi vulnerabile, la tema drepturilor omului şi egalităţii. Prima întâlnire a avut loc la 26 noiembrie la Ialoveni, iar următoarea – la 8 decembrie, la Chişinău, iar persoanele vizate vor fi părinţii copiilor cu deficienţe intelectuale (autism).
Publicaţie realizată în cadrul proiectului „Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi     diversităţii”, implementat de Asociaţia Presei Independente, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.
Sursa: api.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *