Călărași în 100 de ani și 100 de poze

Imagine simbol: www.weallhaveuniquebrains.com

Imagine simbol: www.weallhaveuniquebrains.com
Imagine simbol: www.weallhaveuniquebrains.com

Startul a fost dat. Direcția Cultură Călărași a lansat ideea despre realizarea unui album, dar și a unei expoziții cu genericul: ”Raionul Călărași în 100 de ani și 100 de poze”.
E un proiect  interesant care se dorește a fi realizat cu resurse mici, dar cu mult entuziasm.
Ideea îi aparține Auricăi Amariei, specialist la Direcția Cultură. ”Venim cu un apel către toţi locuitorii raionului, indiferent de vîrstă, de satul în care trăiesc, de religie sau statut social, să se implice în activitatea de colectare a pozelor”, a menționat dînsa.
Specialiștii în cultură își propun să realizeze cîteva obiective importante prin acest proiect: salvarea documentelor fotografice care se mai păstrează pe la oameni pe acasă și care conțin elemente de istorie și cultură tradițională, elaborarea unui site al Direcţiei Cultură Călăraşi, crearea a unei expoziții mobile și a unui album ”Raionul Călărași în 100 de ani și 100 de poze”.
Aurica Amariei consideră că ar fi mai mult decît binevenit dacă acest proiect ar putea fi realizat în parteneriat cu judeţul Călăraşi din România. ”Numai împreună putem face lucruri frumoase, care să ne reprezinte neamul şi baştina, putem salva măcar o mică parte din nemurirea noastră – fotografiile reprezentative”, a accentuat dînsa.
Pînă în primăvara anului 2016, specialiștii speră că vor aduna fotografiile necesare pentru a putea realiza tot ceea ce și-au propus. ”Ţinînd cont de slaba finanţare a culturii de către stat, ne vom axa pe activităţi mici, simple la prima vedere, pe care putem să le desfășurăm cu  puţini bani și cu multă implicare personală”, a specificat Aurica Amariei.
Potrivit unor calcule estimative, ar fi nevoie de circa 50 mii de lei pentru a duce la bun sfîrșit  acest proiect, bani pe care organizatorii speră să-i obțină de la finanțatori externi, prin granturi mici în domeniul cultural.
Apropo, ideea proiectului respectiv a venit urmare a discuțiilor din cadrul seminarului organizat, pe 12 noiembrie, de Direcția Cultură și întitulat „Activitatea culturală în raionul Călăraşi: probleme, realizări, perspective”. Au participat peste 50 de călărășeni: directori ai caselor de cultură din raion, primari, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, dar și tineri din diferite localități, care pot și vor să schimbe în bine situația la capitolul ”cultură”. Evenimentul a avut loc într-un locaș de cultură – la biblioteca publică raională ”Grigore Vieru”, iar discuțiile au fost și interesante, și utile.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *