Ce competențe trebuie să-și dezvolte tinerii din Republica Moldova ca să se integreze cu succes pe piața muncii?

facliaĂştia suntem noi. Nişte nucuşoare. Avem miez. Diferit. Unul e bun, calitativ, galben, măşcat, dulce, altul dimpotrivă – mărunt, negru, iute, găunos. Altul e gol. Unul e uşurel, plin, deschis, are o coajă subţire. Altul dimpotrivă – tare, închis, coajă groasă, pietroasă. Asta e singura diferenţă, iar singura asemănare este că toţi suntem captivi în coajă. Aşa ne-am născut şi aşa ne-am dezvoltat. Aşa am fost educaţi.…”.
Acesta este unul dintre mesajele transmise de către tinerii voluntari, membri ai echipei mobile pentru promovarea drepturilor socio-economice ale tinerilor, semenilor lor, prin intermediul piesei de teatru educațional.
Piesa a fost prezentată în premieră în cadrul întâlnirii de mare anvergură, organizată de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret „FĂCLIA”, la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, fiind parte a campaniei de sensibilizare și conștientizare privind competențele cheie pentru piața muncii ”Tinerii pledează pentru Muncă Decentă!”. Tot atunci, a avut loc și premiera expoziției de caricaturi dedicate competențelor necesare pentru integrarea tinerilor pe piața muncii, semnată de Alexandru Plăcintă din Ungheni.
„Vreau, în primul rând, să știe să utilizeze computerul, să poată comunica prin e-mail și să poată păstra legătura cu clienții” – astfel sună una dintre exigențele unui tânăr angajator, Ion Hasnaș, prezent la eveniment. Pe lângă aceasta, lista cerințelor companiilor de la potențialii angajați pare nesfârșită, din păcate însă, nu întotdeauna corespunde cu competențele dobândite de tineri pe parcursul anilor de studii.
În acest context, tinerii participanți au fost informați despre posibilitatea de a-și dezvolta competențele necesare pentru piața muncii participând la Clubul Muncii – program axat pe folosirea metodelor de educație non-formală, menit să servească trambulină în angajarea lor. ”Programul Clubul Muncii va oferi multe beneficii și oportunități de dezvoltare personală și la abilitarea tinerilor pentru angajare”, a spus Angela Ciocîrlan, președinta AO„FĂCLIA”, vorbind despre Programul Clubului Muncii.
La acest eveniment, tinerii au dat aripi planurilor de viitor la propriu. Ei au scris pe avioane de hârtie ce competențe consideră că ar trebui să și le dezvolte pentru a obține un loc de muncă. ”Competențe antreprenoriale”, ”capacitatea de analiză critică și autocritică”, ”punctualitatea și abilitatea de gestionare eficientă a timpului” – sunt doar câteva dintre cele menționate de cei peste 200 de studenți participanți la acest exercițiu interactiv.
Arend van Wijngaarden, președintele CNV Vakmensen din Olanda, a încurajat tinerii să fie activi, să își dezvolte competențele personale și profesionale, să învețe pe tot parcursul vieții.
Ion Oboroc, directorul Colegiului Adroindustrial, și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la abilitarea socio-economică a tinerilor prin activități de educație non-formală, axate pe dezvoltarea încrederii tinerilor în forțele proprii, comunicării eficiente și interrelaționării etc.
Evenimentul ”Tinerii pledează pentru Muncă Decentă!”, este parte a proiectului ”Abilitarea socio-economică a tinerilor”, implementat de Asociația Obștească pentru Copii și Tineret ”FĂCLIA”, în parteneriat cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, cu suportul financiar al Fundației CNV Internationaal, Olanda (din fondurile oferite de CNV Vakmensen).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *