Un plan strategic inedit

Imagine simbol: vorbaunuigand.wordpress.com

Imagine simbol: vorbaunuigand.wordpress.com
Imagine simbol: vorbaunuigand.wordpress.com

De acum înainte, se va ști exact de ce au nevoie copiii cu dizabilități din Călărași și cum pot fi soluționate problemele lor. Asta, pentru că la Călărași a fost elaborat, în premieră, un plan strategic de dezvoltare a educației incluzive în următorii cinci ani.
Documentul respectiv, unul foarte așteptat de altfel, a fost întocmit de către Direcția Învățămînt, în cadrul proiectului ”Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale”, finanțat de Banca Mondială, administrat de FISM și implementat de Lumos Foundation Moldova.
Potrivit Lidiei Buruiană, specialist la Direcția Învățămînt Călărași, chiar era nevoie de un astfel de plan. ”Au fost identificate toate problemele cu care ne confruntăm la nivel de raion, dar și soluțiile necesare pentru o dezvoltare mai eficientă a educației incluzive”, a specificat dînsa.
Conform documentului în cauză, la ora actuală, în raionul Călărași sînt înregistrați 981 de copii cu diverse dizabilități, vîrsta acestora variind între 0 și 18 ani. Practic, fiecare al 14-lea copil din raion (numărul total e de 13416) are o dizabilitate.
Pentru facilitarea accesului la educație a copiilor cu cerințe educaționale speciale, în instituțiile de învățământ din raion au fost create deja unele servicii de suport educațional. Astfel, în prezent, activeză 17 centre de resurse pentru educația incluzivă. În același timp, sînt dezvoltate, dar mai puțin, și alte servicii, cum ar fi: asistența psihologică, asistența logopedică, kinetoterapia. Este constituit și activează Serviciul raional de asistență psihopedagogică. ”Planificarea s-a efectuat cu luarea în considerare a faptului că educația incluzivă este expresia realizării drepturilor fundamentale ale omului, contribuie la optimizarea utilizării resurselor în sistemul de învățământ, îmbunătățește eficiența și calitatea educației”, se arată în prefața Planului strategic de dezvoltare a educației incluzive în raionul Călărași.
Pentru realizarea misiunilor propuse, factorii de decizie, inclusiv autoritățile raionale și locale, dar și instituțiile din educație, asistență socială și sănătate și-au asumat angajamentul să colaboreze, astfel ca să reușească să elimine barierele pentru o educație cît mai bună a copiilor cu dizabilități.
De notat că, în cadrul aceluiași proiect se prevede și renovarea unui centru de resurse pentru educația incluzivă. Deocamdată, nu a fost stabilit care va fi centrul ce urmează să fie renovat.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *