VIDEO | Lidia Crăciun: Plecarea medicilor este o problemă pentru sistem

Lidia Craciun
Lidia Crăciun. Imagine: UNIMEDIA / Igor Rotari

Lidia Craciun
Lidia Crăciun. Imagine: UNIMEDIA / Igor Rotari

Directorul interimar al spitalului din Ungheni, Lidia Crăciun, recunoaște că o problemă gravă a sistemului de sănătate din Republica Moldova este lipsa medicilor. Acesta susține că sunt foarte mulți medici care pleacă și nu se mai întorc.
„Cea mai gravă problemă în activitatea mea a fost atunci când cineva din medici pleacă. La Ungheni este o tradiție, o practică, să plece echipe de medici la lucru în Yemen. În ultimii ani plecau în Angola. Plecau unele echipe și apoi altele. Ăștia sunt medicii care se întorc peste un an, doi”, afirmă Lidia Crăciun.
Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Este dureros atunci când medicii pleacă și nu se mai întorc. Rămâne neacoperit un serviciu, ceea ce este foarte grav. Pregătirea unui medic ia foarte mulți bani și mult timp. Este o problemă mare pentru sistem. Medicii pleacă și în continuare”, mai adaugă invitata.
Mai mult, acesta este de părere că pentru a ține medicii acasă trebuie de creat condițiile necesare pe lângă un salariu motivant.
„Pentru ca ei să rămână, trebuie să le creem condiții să muncească acasă. Este greu de realizat, dar nu depinde de un manager de spital. Cred că salariul este determinant pentru ca un medic să rămână în țară”, punctează fosta directoare a spitalului din Ungheni.
Lidia Crăciun menționează că și în continuare medicii din Moldova vor pleca în căutarea unui loc de muncă peste hotare. „Din păcate, și în continuare vom asista la aceste plecări. În următorii ani această problemă nu va fi rezolvată”, conchide sursa.
Emisiunea integrală poate fi urmărită aici.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *