Totul despre înverzirea plaiului în regiune

Imagine simbol: youtube.com

Imagine simbol: youtube.com
Imagine simbol: youtube.com

Mai multe parcuri, scuaruri, fîșii forestiere și diverse zone de agrement din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași au fost, pe 31 octombrie, ținta participanților la acțiunea dedicată Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului ”Un arbore pentru dăinuirea noastră”.
În acea zi, primarii din majoritatea localităților, împreună cu cetățenii, au pus mîna pe hîrlețe și au purces la sădit arbori și arbuști în locurile publice.
În acest scop, Fondul Ecologic Național a fost îndreptat, spre Ungheni, Nisporeni și Călărași, o sumă de 73 mii de lei. Cu toate acestea, au fost valorificați doar 35466 lei, fiind plantați, în total, 6255 de puieți de diverse specii. Cel puțin, așa ne-au comunicat șefii celor trei întreprinderi silvice din regiune, toți trei menționînd că nu-și fac griji pentru faptul că nu au valorificat integral sumele alocate. Or, mai au la dispoziție încă aproximativ trei săptămîni, timp în care lucrările de înverzire urmează să continuie în toate colțurile regiunii.
”Am avut noroc de o zi frumoasă, cu mult soare. Totul a decurs conform așteptărilor noastre”, a declarat Ștefan Deleanu, șeful Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură (ÎSS) ”Silva-Centru” din Ungheni, îndemnînd, totodată, primarii care încă nu au reușit să se alinieze acestei acțiuni să o facă pînă la 20 noiembrie. ”Din sursele Fondului Ecologic ne-au mai rămas nevalorificate circa opt mii de lei – pentru material săditor. Deci, doritorii se pot adresa oricînd la noi”, a făcut dînsul o precizare.
Și Sergiu Movileanu, șeful ÎSS ”Nisporeni-Silva”, s-a declarat satisfăcut de lucrul realizat în cadrul Zilei Naționale de Înverzire a Plaiului, menționînd că, din cei 28 de mii de lei alocați din Fondul Ecologic, au mai rămas nevalorificați circa 20 de mii de lei. ”Nu poți să cheltui o sumă atît de mare într-o singură zi, dar sînt sigur că, pînă la finele lunii, vom obține indicatorii planificați”, a punctat dînsul.
Și la Călărași situația e sub control. Potrivit lui Victor Chicu, șeful ÎSS Călărași, silvicultorii călărășeni au avut la dispoziție, pentru înverzirea plaiului, 25 de mii de lei din Fondul Ecologic, dintre care doar 8 mii au rămas necheltuiți. ”Este îmbucurător faptul că, din cele 28 de primării din raionul Călărași, 16 s-au implicat activ în acțiunile de plantare a materialului săditor. La începutul săptămînii curente, încă 9 primari au promis că se vor alinia la acțiunile de înverzire a plaiului”, a mai precizat dînsul.
Tot sîmbătă, și la Ungheni, și la Nisporeni, și la Călărași au venit să dea o mînă de ajutor la plantarea arborilor și o armată întreagă de funcționari de pe la ministere și alte instituții publice din Chișinău.
La Ungheni și-a făcut drum echipa Ministerului Transporturilor și Construcțiilor, în frunte cu ministrul interimar Iurie Chirinciuc. Acestora li s-au alăturat angajații de la SA ”Drumuri-Ungheni” și Nodul de Cale Ferată Ungheni, formînd un grup de circa 100 de persoane, care au reușit să planteze cu plopi o suprafață totală de cinci hectare. Lucrările s-au desfășurat în fondul forestier al Ocolului Silvic Sculeni, în preajma satului Gherman.
Nisporeniul a fost punctul de destinație pentru 50 de angajați ai Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Pentru aceștia, silvicultorii nisporeneni au pregătit un teren de lucru la Ocolul silvic Ciorești, implicîndu-i la lucrări de semănat ghindă de stejar. Astfel, pînă la finele zilei, au fost îngropate în pămînt circa 350 de kilograme de semințe pe o suprafață de 3,5 hectare.
La înverzirea plaiurilor călărășene au contribuit, în aceeași zi de 31 octombrie, 20 de angajați ai Agenției Achiziții Publice și alți 60 de angajați ai Curții de Conturi, în frunte cu șeful acestei instituții, Serafim Urechenu. ”Muncitorii” de la Chișinău au plantat puieți de stejar pe o suprafață de 2 hectare în fondul forestier al Ocolului Silvic Călărași.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *