Încă un ”pod Eiffel” la Ungheni?

Foto: antena3.ro

eiffel
În fotografie: Așa vă arăta Centrul multifuncțional de la Ungheni

În plină criză politică și economică, autoritățile din Ungheni se gîndesc cum să-și promoveze obiectivele turistice, dar și cum să amplifice dezvoltarea businessului mic și mijlociu.
Aici ar putea să apară, în cîțiva ani, un nou ”pod Eiffel”, unul care va face legătura, potrivit primarului Alexandru Ambros, între… oameni. La ora actuală, există, la Ungheni, un pod feroviar metalic, construit la 1877, după proiectul celebrului  inginer francez Alexandre Gustave Eiffel, și care unește cele două maluri ale Prutului.
Al doilea ”pod” va fi construit la intrarea în orașul Ungheni dinspre Chișinău și va fi foarte vizibil pentru oricine va veni aici, fie cu trenul, fie cu autocarul sau autoturismul.
Este vorba, de fapt, de o construcție din metal și sticlă, care ar repeta cu exactitate forma renumitului pod feroviar de peste Prut și va sluji drept centru multifuncțional. ”Edificiul va avea două niveluri. La primul nivel va fi un spațiu expozițional, iar la doilea – săli pentru instruiri vocaționale”, a făcut explicațiile de rigoare primarul de Ungheni, după care a specificat: ”La ora actuală, nu avem asemenea spații”.
Datorită centrului respectiv, tineri din toată republica, cu specialități tehnice, vor putea veni aici pentru cursuri adăugătoare, vocaționale, ceea ce le-ar permite ulterior să-și găsească un loc de muncă atractiv. În plus, producători autohtoni, dar și străini, vor avea posibilitatea să-și expună aici produsele. ”Un oraș ca Ungheniul trebuie să aibă un spațiu expozițional, unde ar fi organizate periodic expoziții tematice”, a punctat primarul. Se dorește un fel de ”Moldexpo” în miniatură.
Tot aici ar putea fi vernisate și expoziții de artă și pictură. Or, la ora actuală, nu există nici un spațiu potrivit pentru asemenea expoziții. Astfel, susține edilul, ar fi completat și un mare gol.
Un centru multifuncțional de forma podului Eiffel ar promova și turismul. ”Orice om care va veni la Ungheni va observa, chiar de la intrare, edificiul respectiv și, cu siguranță, va fi curios să vadă adevăratul pod Eiffel, situat la celălalt capăt al străzii Națională”, a mai spus Alexandru Ambros.
La ora actuală, există ideea. Și schița de proiect. ”Căutăm finanțatori”, a declarat primarul. Chiar recent, dînsul a fost într-o deplasare în Germania. Profitînd de ocazie, le-a vorbit nemților și despre această idee a autorităților unghenene. ”Am discutat cu mai mulți potențiali finanțatori, persoane ce ar fi interesate să investească aici. Ideea, în forma pe care am prezentat-o, este absolut originală, iar orice idee originală atrage atenția”, a făcut el o remarcă.
Deocamdată, nimeni nu și-a exprimat disponibilitatea să investească. În momentul în care va exista o stabilitate politică și, implicit, una economică, e posibil să apară și finanțatori, a dat de înțeles primarul. Nu poate să nu-i intereseze, mai ales că și amplasarea Ungheniului este foarte reușită: la 100 kilometri de aeroportul din Chișinău și la 50 de kilometri de aeroportul din Iași, plus calea ferată, ce unește estul cu vestul. eiffel1


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *