Noiembrie – o lună dedicată tinerilor

Imagine simbol: trm.md
Imagine simbol: trm.md

A devenit deja o tradiție ca, anual, în luna noiembrie, să fie organizate numeroase manifestări dedicate tinerilor.
Asta, pentru că, în a doua duminică a li noiembrie, este marcată Ziua națională a tineretului, iar pe 17 noiembrie – Ziua internaționale a studentului.
Pînă și Ministerul Tineretului și Sportului le-a recomandat autorităților publice centrale de specialitate, dar și celor locale, să organizeze, pe parcursul lunii noiembrie, un șir de activități dedicate, în special pentru tineri, în care să fie implicați, desigur, tot tinerii. Astfel, pe site-ul oficial al ministerului respectiv, www.mts.gov.md,  am găsit lista activităţilor din această perioadă.
Se pare că autoritățile din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași s-au întrecut în evenimente, care de care mai interesante, mai atrăgătoare, mai originale. Vedeți, în continuare, ce au planificat și au realizat.
CĂLĂRAȘI
Diversitatea a fost la ordinea zilei. Și de Ziua naţională a tineretului, şi de Ziua internaţională a studentului. Startul șirului de evenimente a fost dat pe 7 noiembrie, cu un concurs raional la jocul de dame, rezervat cadeţilor, juniorilor și tinerilor. De notat că turneul respectiv a durat două zile. Și a mai fost organizat un turneu – un turneu republican, ”Open Călărași”, la judo. Competițiile sportive nu s-au sfîrșit aici. A avut loc și un concurs raional la şah, tot de două zile, pe 14 – 15 noiembrie.
Tinerii s-au distrat, au demonstrat că-s ingenioși, că-s veseli și curajoși. În mai multe instituții de învățămînt din Călărași au fost organizate concursuri gen TVC, în care s-au implicat plenar reprezentanții noii generații.
O sărbătoare de neuitat pentru toți tinerii călărășeni a avut loc pe data de 12 noiembrie, cînd pe scena Casei de cultură din Călărași au urcat ”stele” și ”steluțe” autohtone. A fost un spectacol de  zile mari, genericul acestei seri fiind: ”Tinerețe – vis cutezător”.
NISPORENI
Programul de acţiuni dedicat Zilelor tineretului a fost divers și la Nisporeni. Startul a fost dat pe 5 noiembrie, de către tinerii cu experiență. E vorba de cei care, mîine-poimîine, ar putea să-și inițieze o afacere, elevi ai Școlii profesionale din oraș. Cu toții au participat  la un seminar motivațional, organizat la Incubatorul de afaceri din Nisporeni. La data de 12 noiembrie, Secţia cultură și turism, împreună cu Biblioteca raională, a organizat o instruire interactivă pentru tinerii nevăzători. Acțiunea a purtat genericul: ”Computerul în viaţa tinerilor nevăzători ”. Peste alte două zile, pe 14 noiembrie, a avut loc un concert, susţinut de colectivele artistice din Nisporeni: ”Moştenitorii”, ” Freamăt de codru”, ”Dor nisporenean”, fanfara ”Vasile Amarfii”.
Pe 17 noiembrie, zeci de tineri, elevi la instituțiile de învățămînt din oraș,  au participat la o discuţie ghidată: ”Tineretul – speranţa viitorului”. În multe școli au avut loc și mese rotunde cu genericul: ”Tinerii de azi – probleme şi perspective”.
UNGHENI
Programul de acțiuni, gîndit la Ungheni, este unul destul de complex. Aici, pe parcursul întregii luni, sînt  organizate activități peste activități. Pe 7 noiembrie, în ajunul Zilei naționale a tineretului, s-a desfășurat cursa de alergări pe șosea ”Tinerețe 2015”. E vorba de o competiție națională, cu priză la atleții din întreaga republică, dar și din străinătate. Pe 11 noiembrie, a avut loc o zi a ușilor deschise la Primăria Ungheni. Zi de zi, au loc, în instituțiile de învățămînt, diverse activități, printre care: ateliere de informare, panele de discuții, concursuri, mese rotunde.
Un concert de anvergură a fost programat pentru data de 12 noiembrie la Palatul de Cultură din Ungheni, dar acesta a fost amînat din cauza unei tragedii. O micuță dansatoare de aici, în vîrstă de doar nouă ani, a decedat în acea zi, iar Palatul de Cultură a declarat zi de doliu. A fost un omagiu adus acelei fetițe talentate. Cu siguranță, spectacolul va avea loc, dar mai tîrziu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *