Granturi pentru afacerile mici și mijlocii cu potențial de export

Imagine simbol: unimedia.info

Imagine simbol: unimedia.info
Imagine simbol: unimedia.info

Un program de granturi, în valoare totală de 3 milioane de dolari, de la Banca Mondială, a fost lansat, în luna octombrie, în Republica Moldova. Proiectul este destinat întreprinderilor mici și mijlocii, care intenționează să-și scoată producția la export.
Mesajul a venit din partea echipei de implementare a proiectului și a fost transmis, pe 27 octombrie, oamenilor de afaceri din regiune. S-a întîmplat în cadrul unui seminar, desfășurat la Camera de Comerț și Industrie, filiala Ungheni, la care au participat agenți economici, dar și reprezentanții administrațiilor publice locale din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași.
”Studii recente au arătat că antreprenorii moldoveni nu cunosc condițiile piețelor europene și, din această cauză, nu au acces la ele. Iată că proiectul nostru le va veni în ajutor cu multă asistență și consultanță în domeniu, iar specialiștii noștri îi vor învăța cum să-și îmbunătățească managementul afacerii și calitatea produselor, începînd de la ambalaj, etichete și celelalte aspecte”, a făcut explicațiile de rigoare Natalia Chelaru, coordonatorul componentei de grant în cadrul Proiectului ”Ameliorarea Competitivității”.
Potrivit dînsei, poate deveni beneficiară a unui grant, în valoare de cel mult 200 mii lei, orice întreprindere privată din R. Moldova, care face parte din sectorul businessului mic și mijlociu, care are activități de export sau potențial de export. În plus, trebuie să fie capabilă să achite cel puțin 50 la sută din suma solicitată.
Chiar dacă, inițial, participanții la seminar s-au arătat interesați de subiectul pus în discuție, la final entuziasmul multor dintre ei a scăzut. ”Sună foarte bine și frumos cînd vorbim despre export pe piața europeană, dar, ca să ajungi acolo, pe lîngă consultanță,  mai e nevoie de echipament performant. Se știe bine că la noi chiar și întreprinderile mari utilizează încă  echipamente sovietice. Ce să mai vorbim de producătorii mici”, și-a expus părerea Alexandru Maler din Negurenii Vechi, un tînăr antreprenor care se ocupă de prelucrarea terenurilor agricole în zona Culei.
De aceeași părere a fost și Ion Scutaru, antreprenor din orașul Ungheni. ”Producătorii mici chiar nu sînt pregătiți să asimileze astfel de proiecte. La ora actuală, ei ar avea nevoie mai mult de o bază tehnico-materială bună pentru dezvoltarea afacerii lor decît de teorie pură”, a specificat dînsul.
Mai puțin categoric în ceea ce privește actualitatea proiectului vizat a fost Valeriu Sava, vicepreședintele raionului Călărași. ”Orice informație este binevenită și utilă. Ea își va găsi cu siguranță destinatarul”, a declarat dînsul, dînd asigurări că va transmite mesajul despre acest proiect tuturor oamenilor de afaceri călărășeni.
Reprezentanții mediului de afaceri din Nisporeni au fost la seminar, și-au notat cîte ceva în agende și au plecat acasă în tăcere, fără a-și expune părerea despre proiectul în cauză.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *