Cala (Zantedeschia aethiopiea)

Cala (Zantedeschia aethiopiea)

Este o floare mare, cu petale groase, cerate și capete solitare de 15-20 cm lungime. Culorile variază de la alb și galben la roșu, portocaliu și chiar verde. În vază rezistă 7-10 zile.
Există cîteva principii de bază cînd vine vorba de cultivarea calei. Se face primăvara.

În primul rînd, înainte de a-i planta, bulbii de cală e bine să fie lăsați cîteva zile într-un loc uscat, bine aerisit, astfel că vor deveni mai puternici. Pămîntul trebuie să fie ușor, bine drenabil și mai mereu umed. Este foarte important ca acesta să nu se usuce niciodată complet, dar nici să nu fie îmbibat cu apă.

Tuberculii de cală ar trebui să înflorească la 60-90 de zile de la plantare. Desigur, această dată variază semnificativ în funcție de temperatura aerului și a solului, precum și de hibrid. În funcție de varietate, cala va înflori continuu 6-8 săptămîni. După ce a înflorit, trebuie să o udați și să o tratați cu substanțe fertilizatoare.

Cala nu este foarte rezistentă la condițiile de iarnă, la înghețuri puternice sau umezeala extremă. Dupa ce foliajul se ofilește, toamna, tuberculii trebuie scoși din pămînt și puși la păstrare într-un loc răcoros, uscat, pe toata perioada iernii. Respectarea stadiului de repaus a plantei este foarte important pentru dezvoltarea sănătoasă a tuberilor.
Perioada de depozitare este de minim 10 săptămîni, deși ei pot sta astfel chiar și 8-10 luni, fără să se deterioreze.

După perioada de repaus, tuberculii pot fi replantați.
Gasiti un loc din gradină în care pămîntul să fie ușor drenabil. Cala se dezvoltă cel mai bine în pămînt umed. Plantați bulbii într-un loc în care să primiți soare direct. Săpați o groapa nu foarte adîncă și așezați bulbul cu partea ascuțită în sus. După plantare, udați din abundență. Rădăcinile și frunzele vor apărea destul de repede după aceea, din pămîntul cald.

Cînd este în floare, puteți tăia tijele de cală pentru a face aranjamente florale. Acest lucru nu va deranja planta. După ce nu mai apar flori, lăsați foliajul să se dezvolte în continuare, nu îl tăiați. Oricît de ciudat ar parea, frunzele adună lumina soarelui și o stocheaza pentru florile din anul urmator. Nu uitați să udați planta în continuare. Frunzele pot fi tăiate abia cînd se îngălbenesc.

Dacă le plantați în ghiveci, folosiți pămînt de bună calitate, ușor drenabil și asigurați-vă că ghiveciul are găuri prin care să se scurgă apa.
Nu uitați, cala este toxică pentru animale.

Expresul.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *