Pe urmele mirosului de lavandă

În fotografie: Nicu Ulinici cu primele sale buchețele de lavanda Urmăriți pe site-ul expresul.com o galerie foto de la plantația de lavandă a lui Nicu Ulinici

În fotografie: Nicu Ulinici cu primele sale buchețele de lavanda Urmăriți pe site-ul expresul.com o galerie foto de la plantația de lavandă a lui Nicu Ulinici
În fotografie: Nicu Ulinici cu primele sale buchețele de lavanda
Urmăriți pe site-ul expresul.com o galerie foto de la plantația de lavandă a lui Nicu Ulinici

A renunțat la o posibilă carieră de economist la Chișinău, a renunțat și la ideea de a pleca undeva peste hotare ca să-și cîștige bucata de pîine. Imediat, chiar de pe băncile Facultății de economie a Universității Agrare, Nicu Ulinici a revenit acasă, la Valea Trestieni, decis să inițieze o afacere mirositoare, cu lavandă.
Totul a început acum doi ani, cînd tînărul, la cei 22 de ani ai săi, după un studiu minuțios al mai multor idei de afaceri, a luat decizia de a înființa o plantație de lavandă pe două hectare de teren. Se pare că mirosul îmbătător și aspectul atrăgător al acestei plante de culoare mov l-a atras pe Nicu.
”Chiar de la început, după ce am plantat lavanda, mi-am dat seama că mă așteaptă multe încercări și greutăți. Prima problemă cu care m-am confruntat a fost lipsa brațelor de muncă”, povestește tînărul. Asta, nu pentru că în sat nu ar fi oameni, dar pentru că cei care nu au un loc de muncă nici nu doresc să-l obțină, explică Nicu.
”Celor care, cică, mor de foame acasă le propuneam și pînă la 200 de lei pentru o zi de muncă, dar nu veneau”, spune  Nicu cu indignare și nedumerire, după care conchide: ”Iată de ce în țara aceasta nu poți realiza nimic, pentru că sîntem leneși, învățați ca cineva să ne tot dea de pomană totul”.
Dar să revenim la afacerea cu levănțică a lui Nicu. La începutul acestei veri, prin luna iunie, au apărut și primele flori. În acea perioadă, mirosul îmbătător al florilor a cuprins o mare parte din Valea Trestieni. Pînă și mierea obținută de apicultorii din zonă mirosea a lavandă. Cu toate acestea, deținătorul plantației nu a reușit, deoacamdată, să simtă și mirosul profitului din această afacere.
Imediat ce s-a pomenit cu roada în depozit, Nicu și-a dat seama că trebuie să-și pună mintea în mișcare și să dea dovadă de multă creativitate pentru a vinde marfa mov, pentru a atrage cumpărătorii. ”Nu știu exact ce cantitate de producție am obținut, pentru că nu am ținut o evidență clară. Oricum, a fost mult peste așteptările mele”, recunoaște tînărul antreprenor.
În comparație cu deținătorii de plantații mari de lavandă, pentru care soluția este exportul sau producerea uleiului de lavandă, producătorii mici, precum este și Nicu Ulinici, au nevoie de inventivitate la valorificarea producției. Reieșind din aceasta, tînărul a decis să urmeze exemplul producătorilor mici din România și să aducă pe piață buchete și săculeți cu lavandă uscată. ”Am noroc de niște prieteni buni de la Chișinău, care mă ajută să-mi vînd marfa în magazinele lor. O fac absolut dezinteresat”, recunoaște el. Astfel, un buchețel de lavandă se vinde astăzi la prețul de 15 lei, iar săculețul cu flori are un preț de 22 lei.
Pe lîngă aceasta, tînărul a decis să-și promoveze afacerea și prin intermediul rețelelor de socializare. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate. ”Mulți mă telefonează, se interesează unde mă pot găsi, cineva a solicitat să cumpere floarea de lavandă chiar la kilogram, alții au venit să-și aleagă plante pentru decorarea nunții”, povestește Nicu, arătîndu-se satisfăcut de realizările sale.
Fiind abia după primul an de recoltare, el nu poate aprecia dacă a obținut sau nu profit, dar este sigur de faptul că, pînă la următoarea înflorire a lavandei, își va recupera cheltuielile investite inițial  – circa două mii de euro, bani proveniți din fondurile familiei sale.
Deși, inițial, Nicu Ulinici era captivat de ideea de a produce ulei de lavandă care, se știe, este solicitat peste hotare, acum el își dă bine seama că această ocupație l-ar costa cîteva sute de mii de lei – pentru procurarea aparatului special, dar și pentru extinderea plantației, ceea ce, la moment, nu-și poate permite.
Și totuși, lavanda va înflori pe cîmpurile de la Valea Trestieni în continuare. ”Mai am multe de învățat, atît la capitolul tehnologia de cultivare, cît și la promovarea produselor”, recunoaște tînărul. Nu are de gînd să renunțe, fiind convins că levănțica îi poate asigura bucata de pîine aici, acasă.
”Îmi doresc, pe viitor, să creez chiar și un brand  –  ”Lavanda de Moldova”, să găsesc mai multe magazine dispuse să-mi vîndă producția”, și-a împărtășit planurile de viitor antreprenorul, dînd de înțeles că are de gînd să valorifice la maxim plantația pe care o deține.
De notat că Nicu Ulinici de la Valea Trestieni este unicul antreprenor din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, care se ocupă de cultivarea lavandei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *