Au adus Europa la Călărași

expozitie
În fotografie: Expoziția de la Călărași

Pentru o zi, centrul orașului Călărași s-a transformat într-o mică Europă. La 30 septembrie, în scuarul de vizavi de biblioteca raională ”Grigore Vieru”, a fost organizată o expoziție inedită de fotografii infografice despre proiectele europene, realizate în regiunile republicii. Au fost inițiuate și discuții publice despre conținutul, impactul și importanța procesului de integrare europeană. Simultan au fost distribuite materiale informative despre proiectele europene implementate și peste 500 de pașapoarte ale acestora.
”Publicul s-a arătat deschis pentru discuţii şi a admirat realizările diverselor localităţi, obținute  cu ajutorul fondurilor europene”, a menționat Lilia Levco, coordonatoare locală. Pe unul dintre panouri s-a regăsit și un proiect al comunei Tuzara. Este vorba de reparația grădiniței ”Prichindel” din fonduri europene.
”Expoziția respectivă a fost prezentată în zece raioane, iar comuna Tuzara se mîndrește cu faptul foarte multă lume a aflat despre realizările sale”, a mai spus Lilia Levco.
Cu o zi înainte, pe 29 septembrie, în incinta bibliotecii ”Grgore Vieru” s-a desfășurat și o dezbatere publică referitor la impactul și beneficiile integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, la care au participat oameni de diferite vîrste. Galina Agafița, directoarea bibliotecii, s-a arătat satisfăcută de faptul cum a decurs evenimentul. ”A fost o activitate frumoasă. Asemenea dezbateri sînt foarte benefice, deoarece cetățenii primesc răspuns la întrebările care-I frămîntă direct de la specialiștii în domeniu”, susține dînsa.
De notat că aceste două activități au fost organizate de Centrul ”Contact” în cadrul proiectului ”Campanie de informare şi sensibilizare a publicului din regiunile nord şi centru despre impactul şi beneficiile integrării europene a Republicii Moldova”, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul Programului „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova” implementat de FHI 360.
Portivit Liliei Porumb, coordonatoare de program la Centrul ”Contact”, scopul proiectului este ca cetățenii din regiunile de nord şi centru ale Republicii Moldova să conştientizeze impactul pozitiv al integrării europene asupra situaţiei social-economice, să cunoască despre proiectele europene realizate în aceste regiuni şi importanța lor pentru comunităţile în care locuiesc. ”Sînt cetățeni care salută inițiativa noastră și ne susțin, dar sînt și dintre cei care se arată sceptici”, conchide Lilia Porumb.
În acest sens, e nevoie de multă răbdare și multe explicații.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *