A dat meseria de viceprimar pentru cea de bibliotecar

În fotografie: Petru Langa la bibliotecă
În fotografie: Petru Langa la bibliotecă

Petru Langa, viceprimarul orașului Ungheni, a lăsat pentru o zi lucrul la primărie și ”s-a angajat” bibliotecar la Biblioteca publică raională ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni.
Nu, nu pentru totdeauna, ci doar pentru o zi. A acceptat provocarea făcută de proiectul ”Bibliotecar pentru o zi”, inițiat de Ala Mutilica, șefă serviciu la bibliotecă.
Pentru început, Petru Langa a luat cunoștință de tot ceea ce ține de bibliotecă. ”Mai mult sau mai puțin, eu cunoșteam unele lucruri, pentru că am avut sub tutelă, timp de opt ani, domeniul culturii”, a făcut o remarcă Petru Langa.
Acum, a încercat în practică să vadă ce ”mîncare de pește” o fi biblioteca și, implicit, bibliotecarul. A început lucrul cu agendele, formularele, statisticile, fișele de tot felul.
Să știți că  bibliotecarul zilei de 24 septembrie s-a descurcat cu brio. ”Atunci cînd vom fi puțini în bibliotecă și nu vom reuși, putem să apelăm fără grijă la domnul Langa, căci văd că se descurcă”, a menționat Ala Mutilica. La final, și Petru Langa a recunoscut că nu i-a fost deloc greu, doar că nu prea s-a încadrat în timp.
Întrebarea: ”Cînd ați fost ultima dată la bibliotecă în calitate de cititor?”, însă, l-a pus, un pic, în dificultate. Nu a fost de ceva timp, dar are și o explicație: ”Pentru că biblioteca este săracă în literatură specializată pentru funcționari publici”.
Totuși, Petru Langa pășește pragul bibliotecii cu diferite ocazii și la diferite evenimente organizate aici, doar că în calitate de oficial. Dînsul susține că îi place foarte mult să ciească, iar acum – mai mult ca altă dată. Are acasă și o bibliotecă personală, de peste 70-80 de cărți, atît  literatură artistică, cît și cărți de matematică și fizică, căci dînsul este pedagog de profesie. În acest an, și-a luat și cîteva ore de fizică la Liceul ”Mihai Eminescu” din Ungheni, să fie mai aproape de școală. ”Revin în pedagogie după o pauză de 13 ani, așa că trebuie să studiez și o fac zilnic, iar literatura de specialitate o consult zilnic”, povestește Petru Langa. În plus, cînd mai are timp liber, citește și ”Cele zece iubiri ale lui Nishino” de Hiromi Kawakami.
”M-am simțit bine în rol de bibliotecar. Cred că nu e nici o rușine să îmbrățișezi o meserie, fie că ești bărbat sau femeie. Important e să-ți faci cu plăcere și bine lucrul”, a declarat, la final, viceprimarul – bibliotecar pentru o zi, Petru Langa.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *