Au rămas fără acoperiș în prag de iarnă

În fotografie: Tot ce-a mai rămas din casa familiei Borș
În fotografie: Tot ce-a mai rămas din casa familiei Borș

În prag de iarnă, o familie din Bravicea a rămas fără casă. ”A ars totul: și geamurile, și ușile, și acoperișul, dar și tot ce era înăuntru. Nu știu dacă se mai poate reconstrui această casă”, povestește secretarul consiliului local Bravicea, Iurie Lap.
Nenorocirea s-a întîmplat în seara zilei de 4 octombrie. ”Capul familiei, Andrei Borș, a conectat la aragaz o butelie cu gaz lichefiat. A încercat să verifice etanșarea buteliei cu foc deschis, în rezultatul căreia a izbucnit incendiul”, spune Vasile Coadă, șef unitate la Secția Situații Excepționale Călărași.  De fapt, omul a aprins un chibrit și l-a apropiat de butelie, ca să se convingă că nu are loc vreo scurgere de gaze. Probabil, nu o făcea pentru prima oară. De data aceasta, însă, a plătit cu vîrf și îndesat pentru nerespectarea normelor antiincendiare la utilizarea buteliei cu gaz.
Flacăra ce a izbucnit s-a răspîndit cu repeziciune, chiar dacă bărbatul a încercat să lichideze incendiul cu forțele proprii, acoperind cu o plapumă focul. Nu a reușit.
Ulterior, au fost alertați pompierii. Aceștia au luptat cu focul aproximativ două ore, reușind, în cele din urmă, să-l localizeze. Din casă nu a a rămas aproape nimic. ”Circumstanțele urmează să fie stabilite, inspectorii înaintînd drept cauză prealabilă încălcarea normelor antiincendiare la utilizarea buteliei cu gaz”, a declarat Vasile Coadă.
În acea casă locuiau soții Elena și Andrei Borș, iar împreună cu ei, și trei fiice de-ale lor, în vîrstă de 22, 21 și, respectiv, 15 ani. Tot cu ei trăiește și un nepoțel, în vîrstă de șase anișori.
Deocamdată, întreaga familie a fost găzduită de o rudă de-a lor. Acolo, se pare, și va ierna. Primăria le va oferi, în scurt timp, lemne pentru foc. ”Poate, în primăvară, cu ajutorul comunității, vom încerca să le cumpărăm și o casă nouă”, a menționat primarul Alexei Zatic.
”Pe data de 15 octombrie, avem ședința consiliului local, la care vom pune în discuție și ajutorarea acestei familii. Sperăm să putem să le oferim o sumă de bani din fondul local de susținere a populației. Totodată, vom face un demers și la Consiliul raional cu solicitarea de a veni și ei cu un ajutor material”, a mai spus primarul.
Va fi mobilizată și întreaga comunitate. Despre campania de colectare a ajutoarelor pentru familia Borș, care a rămas, într-o clipită, fără nimic, se va anunța și prin intermediul radioului local, astfel ca informația să ajungă la fiecare sătean.
Între timp, biblioteca publică, în parteneriat cu primăria Bravicea, Gimnaziul ”Ștefan cel Mare”, ONG-ul ”Părinții în sprijinul învățămîntului”, Asistența Socială Bravicea, a lansat campania umanitară de ajutorare cu genericul: ”Oferă alături de noi”. Cetățenii sînt îndemnați să vină cu donații de îmbrăcăminte, produse alimentare, veselă, detergenți, mobilă, căci persoanele sinistrate chiar au nevoie de ajutor.
Pompierii, la rîndul lor, avertizează populația: pentru evitarea unor asemenea nenorociri, oamenii trebuie să utilizeze doar butelii pentru gaze lichefiate ce au trecut verificarea stării tehnice. În plus, se interzice categoric să fie verificată etanșarea buteliilor cu foc deschis (chibrituri aprinse, de exemplu).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *