Dalia (gherghina) – regina toamnei

floriÎn ciuda temperaturilor care scad alarmant, există o floare care sfidează toamna cu eleganță: dalia, regina nuanțelor de toamnă.
Cunoscuta sub denumirea populară de „gherghina”, dalia se plantează de regulă toamna. Dar corola sa înflorește vara și ține pînă în noiembrie. Există într-o mare varietate de culori, forme ale corolei și înălțimi ale tijei.
Încă de demult, dalia se folosea cu succes de către femeile de pretutindeni, însă nu ca plantă decorativă, ci…în bucătărie! Salatele cu petale de dalie erau foarte apreciate datorită gustului picant și coloritului viu și atrăgător. Însă acum ea este folosită mai mult în decorarea vazelor, formînd aranjamente florale spectaculoase.
Dalia este o plantă perenă (care trăiește mai mulți ani de-a rîndul), cu rădăcini formate din ciorchini mari de tuberculi alungiți. Primăvara, acești tuberculi produc o tulpină scurtă, uneori semilemnoasa, ce poartă numeroase frunze rotunjite, cu margini dințate. Spre toamnă, aceste tulpini produc spectaculoasele flori mari, rotunde, cu petale conice sau sferice, bătute sau simple. Grație marii varietăți de hibrizi, dalia formează plante înalte, de 50-180 cm, sau din contra, pitice, ce nu depasesc 20-25 cm.
Dalia iubește solul umed deaceea la începutul verii se udă suplimentar, pentru a-i asigura dezvoltarea primilor muguri. Terenul optim pentru cultivare se constituie din turba mixtă, nisip și puțin gunoi de grajd. Pentru a se dezvolta frumos, dalia necesită un loc luminos și însorit, așadar grădinile generoase îi ofera climatul optim acestei regine.
Ca și varietate coloristică, se pornește de la albul pur și al zăpezii, se trece prin crem și galben, portocaliu, roz, roșu, purpuriu și se stinge cu nuanțe superbe de vișiniu sau indigo. Foarte rar se întîmplă ca dalia să fie atacată de boli și dăunători. Dar dacă totuși se întîmplă, nu apelați la pesticide, ci pur și simplu îndepărtați porțiunile afectate și le distrugeți prin ardere.
Cea mai simplă metodă de înmulțire este prin divizarea rădăcinilor. Este foarte important ca fiecare rădăcină să aibă cite un sau lăstar. Toamna, înainte de îngheț, se taie tulpinile la înălțimea de 15 cm și se scot rădăcinile tuberizate. Aveți grijă, ca la scoatere, să nu răniți rădăcinile. Pămîntul nu se scutură complet și aceastea se depozitează într-un spațiu uscat și călduț, însă veți avea grijă să udați rădăcinile dîn cînd în cînd.
 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *