Vizite cu noroc la Cornova. Centrul social cultural multifuncțional va fi!

În fotografie: Marius Lazurca împreună cu primarul Ștefan Roșca pe șantierul de la Cornova

În fotografie: Marius Lazurca împreună cu primarul Ștefan Roșca pe șantierul de la Cornova
În fotografie: Marius Lazurca împreună cu primarul Ștefan Roșca pe șantierul de la Cornova

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, i-a făcut, fără să știe, un adevărat cadou primarului de Cornova, Ștefan Roșca, de ziua lui de naștere.
Chiar în ajun, pe 15 septembrie, Excelența sa a vizitat Cornova. Nu pentru a-l felicita pe edil, ci pentru a se documenta cum decurg lucrările la șantierul Centrului social cultural multifuncțional ”Dimitrie Gusti” de aici, proiect finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al României. Ambasadorul, însă, a avut și alte motive, de suflet.
”Marius Lazurca este un prieten mai vechi al Cornovei”, a explicat primarul.
După 60 de ani de la celebra expediție a echipei marelui sociolog român, Dimitrie Gusti, la Cornova, iată că, în anul 1991, o altă echipă de studenți români revine la Cornova, în cadrul expedieției ”Pe urmele lui Dimitrie Gusti”. Din acea echipă făcea parte și actualul ambasador Marius Laziurca, pe atunci student.
Vizita pe care a efectuat-o acum, la invitația primarului Ștefan Roșca, a fost, așadar, una de o consistență aparte. Ambasadorul Marius Lazurca a mers la Gimnaziul ”Paul Mihail”, unde s-a revăzut cu directorul Ion Bodrug, la care stătuse în gazdă acum 24 de ani. S-a întreținut și cu pedagogii de aici, și cu elevii. A urmat o vizită la primăria din localitate, dar și pe șantier.
”Existența unei instituții culturale moderne, la standarde europene, în Cornova va contribui la accesul tinerilor din acest sat și din satele vecine: Condrătești, Năpădeni (raionul Ungheni) și Rădeni, Dereneu (raionul Călărași) la servicii culturale și informaționale de calitate și va revitaliza viața socio-culturală din aceste localități”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.
De notat că centrul respectiv va găzdui și biblioteca publică, și căminul cultural, și un centru de calculatoare, și o sală de sport, și o sală pentru festivități. Pînă atunci, însă, mai este.
Construcția a început, mai mult, grație unor împrejurări prielnice, neplanificate din timp. ”Pe 7 noiembrie 2013, în satul vecin, Năpădeni, a fost deschis oficial Centrul de Sănătate. La eveniment a participat și prim-ministrul de atunci, Vlad Filat. L-am invitat la Cornova, iar dînsul a vizitat satul în aceeași zi. A fost o vizită care ne-a adus noroc”, a punctat primarul. Urmare a acesteia, gimnaziul s-a ales cu 22 de calculatoare noi, cu o reparație a sălii de sport și a cantinei. Grădinița din sat a fost dotată cu mobilier.
”L-am dus și la o clădire veche, în care a activat fosta școală din Cornova și pe care planificam s-o transformăm în cămin cultural. Ajutați-ne, i-am zis, căci ne chinuim deja de vreo zece ani s-o reabilităm. Vlad Filat, la rîndul său, a întrebat dacă există siguranța că acea clădire va rezista și dacă nu ar fi mai bine să fie construit un centru cultural multifunțional, conform rigorilor zilei de azi. ”Ar fi mai bine, dar de unde să luăm atîția bani?”, i-am replicat. Prim-ministrul a promis că se va implica pentru a ajuta”, își amintește Ștefan Roșca.
Așa s-a și întîmplat. Guvernul a alocat un million de lei și lucrările au început. De la zero.
Fiind întrebat cam pe cînd se prognozează ”tăierea panglicii”, primarul a răspuns: ”Este greu de spus. Mai avem nevoie de circa 250 mii de euro ca să ducem la bun sfîrșit construcția. Cert e că va fi un edificiu trainic și bun”.
În plus, și Marius Lazurca a dat asigurări că va face tot ce îi stă  în puteri pentru ca satul Cornova să aibă, în cele din urmă, un centru cultural multifuncțional . Va interveni la Guvernul României, va interveni la alți potențiali finanțatori din România și speră să fie auzit.
Întreprinderea constructoare, SRL ”Javelin” din Ungheni, face un lucru calitativ, a mai spus primarul.
cornova
În fotografie: Așa va arăta Centrul cultural multifuncțional de la Cornova

De peste 20 de ani, satul Cornova nu are un cămin cultural, iar biblioteca publică este găzduită de gimnaziul din localitate. La o sală de sport sau de calculatoare cornovenii nici nu au îndrăznit să viseze pînă nu demult.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *