VIDEO | România aduce bucurie în sufletele copiilor din Ungheni

Gradinita Andries renovataZâmbete, armonie și culoare. Sunt cuvintele care descriu cel mai bine atmosfera de la Grădinița Andrieș din orașul Ungheni, acolo unde cei peste 320 de micuți se simt ca acasă.
Și asta, datorită Guvernul României care a investit bani mari pentru reparația capitală a instituției.
Lucrările de reabilitare au costat peste 5 milioane de lei, dintre care două milioane din Fondul de Eficienţă Energetică, iar 3 mln 270 de mii de lei din Fondul de Investiţii Sociale din Moldova.
Acoperișul clădirii a fost reparat capital, teritoriul destinat micuților a fost amenajat, iar pereții au fost termoizolați. Și pe interior, instituția a fost reparată, iar blocurile sanitare – schimbate. Acum, Grădiniţa are și un nou gard.
„Grădinița noastră era puțin uitată. Acum sunt foarte bucuroasă pentru ceea ce s-a făcut. Cu drag venim le serviciu. Copiii vin la grădiniță cu dragoste fiindcă sunt create condiții normale pentru a frecventa Grădinița. E frumos, e bine și noi ne simțim bine alături de ei”, spune directoarea Grădiniței Andrieș, Maria Luca.
Totuși, cei mai fericiți sunt micuții, pe care i-am găsit, desigur, la topogan.
„Îmi place să colorez, să desenez, să mănânc și să dorm. Să mă joc”, spune Leo.
„Îmi place să dorm la grădiniță fiindcă patul este nou și frumos. Jucăriile sunt frumoase și colorate”, spune un alt băiețel.
„Îmi place la grădiniță. Este mare și colorată”, a adăugat Laura.
Primarul orașului Ungheni dă asigurări că investițiile în această grădiniță nu se vor opri aici, iar în scurt timp instituția va fi independentă și din punct de vedere energetic.
„Grădinița Andrieș intră într-o fază nouă. Primăria orașului Ungheni asigură o continuitate a acestui proiect, ceea ce prevede conectarea la o centrală termică autonomă, adică o investiție de circa 1 milion de lei”, a declarat primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros.
Prezent la inaugurare, ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurca, a rămas impresionat de ce a găsit la Grădinița Andrieș. Oficialul spune că chiar și-ar aduce copiii aici, iar proiectul grădinițelor va fi continuat.
„Văd că banii României s-au folosit bine, iar cei care beneficiază de aceste fonduri, copiii, părinții și educatorii, sunt și ei mulțumiți. Mi-aș aduce copiii la această grădiniță. Urmează să continuăm proiectul Grădinițelor”, spune Marius Lazurca.
Grădiniţa Andrieș din oraşul Ungheni este una din cele 774 de instituţiile preşcolare din Moldova care au beneficiat de Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova.
„Până acum, timp de un an și două luni de implementare a programului, noi am reușit să valorificăm circa 75 la sută din aceşti bani, mai avem peste 100 de grădinițe în lucru, iar la 524 lucrările deja sunt finalizate”, spune directorul executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, Mircea Eșanu.
Valoarea grantului oferit de Guvernul României este de 20.000.000 de Euro, iar beneficiarii direcți ai Programului sunt peste 200.000 de copii, părinți și personal didactic.

Sursa: UNIMEDIA


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *