Și pentru distracții, nu doar pentru citit

În fotografie: Copiii călărășeni cu drag de bibliotecă

În fotografie: Copiii călărășeni cu drag de bibliotecă
În fotografie: Copiii călărășeni cu drag de bibliotecă

Se pare că biblioteca devine, din ce în ce mai insistent, nu doar un loc de depozitare a cărților, dar și un adevărat centru cultural. Dovadă sînt și activitățile, organizate în perioada de vară, la Biblioteca publică ”Grigore Vieru” din Călărași.
Instituția a avut ușile larg deschise, toată vara, pentru fidelii ei cititori, dar, în mod special, pentru cei mai mici. Copiii, fiind în vacanță și avînd mai mult timp liber, au fost implicați în diverse activități distractive: au dansat, au confecționat diverse obiecte, au citit.
Dar să le luăm pe rînd.
Proiectul ”Distracție prin dans”. Timp de trei săptămîni, zeci de copii au învățat cele mai noi dansuri, fiind îndrumați de tînăra Mihaela Agafița, elevă la Liceul ”Ciprian Porumbescu” din Chișinău. ”M-am gîndit că ar fi bine pentru copii să se mai distreze în vacanță, iar biblioteca este locul cel mai sigur pentru ei”, a menționat Galina Agafița, directoarea bibliotecii ”Grigore Vieru” din Călărași. Micii dansatori au avut parte nu doar de o ocupație pe gustul lor, dar și de dulciuri, fructe și chiar înghețată, oferite cu mult drag de bibliotecă. ”Între pauze, se mai punea în discuție și cîte o carte sau le aduceam informații privind sănătatea lor și riscurile la care ar putea fi supuși în vacanță”, a mai spus șefa bibliotecii.
”Gentuța cu surprize”. A fost un alt proiect atractiv pentru copii. Aceștia luau acasă cărți dintr-o  geantă instalată în bibliotecă, le citeau, după care veneau și povesteau conținutul celorlalți semeni ai lor. Atunci cînd mergeau s-o pună la loc în gentuță, îi aștepta cîte o surpriză, fie o bomboană, fie un caiet sau un pix. ”Surprizele respective îi motivau și mai mult să citească”, a explicat Galina Agafița.
Atelierul lucrurilor de mînă. I-a atras pe mulți copii, căci tînăra voluntară Diana Vacaru din Călărași i-a învățat să confecționeze diferite obiecte din pînză. ”Ea s-a oferit să facă voluntariat, iar noi am acceptat cu mare drag”, a făcut o remarcă șefa bibliotecii.
La final, dînsa a subliniat: ”Am vrut să împărtășesc din această experiență a noastră, căci, poate, de ce nu, să o preia și alte biblioteci, astfel ca să ofere copiilor ore distractive îmbinate cu informații utile pentru ei”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *