Trei probleme și o singură soluție

Imagine simbol: moldovenii.md

Imagine simbol: moldovenii.md
Imagine simbol: moldovenii.md

Printr-un singur proiect își propune să soluționeze trei probleme. Este vorba de amenajarea rîulețului din centrul satului Onișcani, iar odată cu amenajarea acestuia, vor fi stopate alunecările de teren, va fi lichidată gunoiștea din sat, dar și cetățenii vor fi mai în siguranță.
”De fapt, este vorba de rîpa din centrul satului, care nu face nimic altceva decît să deterioreze  aspectul. În locul ei văd un parc modern de odihnă”, spune primarul localității, Gheorghe Grecu, după care adaugă: ”Vrem să atragem tinerii acasă, iar pentru asta trebuie să le creăm condiții: și de trai, și de odihnă”.
În unele locuri, rîpa are o adîncime de 12 metri, în altele – patru. În aceste condiții, securitatea  oamenilor care merg pe aici este în pericol. Proiectul respectiv are emnirea să rezolve și această problemă, căci vor fi construite balustrade, vor fi construite cîteva podețe pentru a uni ambele maluri ale rîpei.
Totodată, vor fi construite trotuare și chiar piste pentru bicicliști. Va fi amenajată o terasă de vară. În imediata apropiere de școală, lîngă noul stadion va fi amenjat și un ”orășel al cunoștințelor”, unde copiii vor învăța regulile de circulație. Parcul va fi cu iluminare solară. ”Este un proiect foarte bun, am văzut așa tip în Germania și sper că, în trei ani, voi reuși să-l implementez”, a menționat Gheorghe Grecu.
Totuși, o problemă rămîne a fi banii, căci pentru implementarea unui asemenea proiect este nevoie de peste patru milioane de lei. ”Vrem să-l promovăm la Fondul Ecologic Național, avem o colaborare frumoasă cu Guvernul Poloniei. Sper să reușim să atragem investiții”, a accentuat primarul. Primarul își propune să mărească și debitul acelui rîuleț ce trece prin sat, redirecționînd cișmelele, dar și unele izvoare către acesta.
Rîpa din centrul satului rămîne a fi, deocamdată, un pericol pentru sănătatea oamenilor. Chiar dacă în satul Onișcani există o gunoiște autorizată, o parte din cetățeni nu se obosesc să ducă gunoiul acolo, dar îl aruncă în rîpă, ”cu scopul de a o astupa”, vorba primarului. ”Nu conștientizează că acesta este un pericol pentru sănătatea omului, că poate să provoace multe boli sau chiar epidemii”, spune Gheorghe Grecu. Dînsul susține că, anual, primăria lichidează 5-6 gunoiști neautorizate, care apar spontan.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *