Omagiat la 103 ani

În fotografie: Moș Constantin Dodon în ziua în care a împlinit 103 ani

În fotografie: Moș Constantin Dodon în ziua în care a împlinit 103 ani
În fotografie: Moș Constantin Dodon în ziua în care a împlinit 103 ani

14 septembrie. O zi de neuitat pentru Constantin Dodon din Vărzăreștii Noi. Dar și pentru cei ce i-au trecut pragul casei în acea zi frumoasă de toamnă.
Nu-i o glumă să trăiești 103 ani. ”Este unica persoană din raion, care a trecut de 100 de ani”, a făcut o remarcă Tudor Enache, șeful Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei din Călărași.
Moș Constantin s-a născut pe 14 septembrie 1912. Vă imaginați prin cîte a trecut? Și războaie, și deportări, și colectivizare, și foamete, și socialism, și capitalism… Cu toate acestea, a rămas optimist și plin de viață.
La cei 103 ani ai săi, nu prea are probleme cu sănătatea. ”Din cînd în cînd, am tensiune, dar beau pastile și îmi trece”, spune. În rest, bătrînul e în putere. Și vede bine, și stă bine pe picioarele lui, le face pe toate și chiar le ține minte pe toate.
”Ne uităm la dumneavoastră și vrem să trăim și noi atît de mult”, îi spune Zinaida Bădărău, vicepreședinta raionului, care a venit special la Vărzăreștii Noi să-i ureze omagiatului sănătate și să-i înmîneze un buchet de flori.
Dornic de vorbă, moș Constantin a povestit istorioare hazlii din viața sa, încă de cînd era tînăr, căci simțul umorului nu l-a părăsit. În plus, are ce povesti. A fost și lemnar, și dogar, și ceasornicar, și paznic. A încercat și a făcut multe în viață.
Fiind întrebat care este secretul unei vieți atît de lungi, dînsul a răspuns cu același umor care-l caracterizează: ”Am muncit mult, dar așa, mai încet, nu m-am spetit prea tare”.
Moș Constantin Dodon a rămas singur la 59 de ani, cînd i-a decedat soția. Nu s-a mai recăsătorit. A crescut nouă copii. Aceștia, la rîndul lor, i-au dăruit 13 nepoți, iar nepoții i-au dăruit deja 15 strănepoți. Și totuși, doar unul este aproape de el. Unul dintre feciorii săi. Trăiește în aceeași ogradă. Ceilalți sînt împrăștiați prin lume. ”Sînt departe…”, spune moșul cu tristețe, după care adaugă: ”Mai vin, din cînd în cînd, la mine”.
Nu-l uită nici reprezentanții Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei (DASPF) din Călărași. De ziua lui, i-au adus în dar 5000 de lei. Ecaterina Rău, specialist la DASPF, a propus ca din acești bani să i se procure un aparat auditiv, pentru că, de ani buni, bătrînul aproape că nu aude. Primarul Grigore Moisei s-a oferit imediat să vină și el cu un suport financiar, dacă banii respectivi nu vor fi suficienți pentru achiziționarea aparatului cu pricina. Prezent la sărbătoare, Vasile Zaharia, șeful Secției Situații
Excepționale Călărași, i-a promis sărbătoritului că va veni, chiar în ziua următoare, să-i instaleze în casă un detector de fum, astfel ca să fie protejat, mai ales acum, cînd timpul se răcește, de orice pericol de incendiu.
Și, pentru că a fost sărbătoare, au ridicat cu toții cîte o cupă de șampanie în sănătatea lui. Mulțumit de atenția care i s-a acordat, și Constantin Dodon a băut din șampanie.
”Cum crezi, vom ajunge să sărbătorim și 110 ani ai dumitale?”, l-a întrebat primarul. Moș Constantin a mijit șiret din ochi și a răspuns: ”Ei, eu zic bodaproste că am ajuns și la vîrsta asta


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *