Esențial | Cu urlete și țipete?

Lucia BacaluMi-am zis că nu voi scrie nimic despre protestele din centrul capitalei. Nu că nu mi-ar păsa. Pur și simplu, mă simt foarte confuză vizavi de ele. Chiar dacă încă nu m-am lămurit pînă la capăt ce o fi fiind cu această platformă civică ”Dreptate și Adevăr”, ce urmărește cu adevărat, am decis să-mi expun gîndurile pe hîrtie.
Voi spune din start: nu am participat nici la un miting din acest an, deși le-am urmărit pe toate cu atenție. Slavă Domnului, au fost transmise în direct de suficiente instituții media. Susțin întru totul cerințele protestatarilor. Atenție, a protestatarilor, nu ale liderilor platformei ”DA”. Cred că trebuia de ieșit în stradă cu mult mai înainte.
Guvernarea trebuia să înțeleagă demult că nu e de capul ei, că va fi taxată pentru orice pas greșit.
Aș fi ieșit cu mare drag și eu, dar… Uite că nu pot. Nu pot agrea comportamentul bădărănesc al unor lideri ai platformei DA, nu pot tolera istericalele unor juni și june de la tribună. Nu accept sub nici o formă injuriile. Mă sperie orice demonstrație de forță – ce mai, ieșim la tribună îmbrăcați în haine militare, cu ordine și medalii în piept, cu o privire de vulturi, gata să pornească la atac. Nu înțeleg și nu vreau să înțeleg agresivitatea unora dintre liderii platformei DA, urletele și țipetele lor.
Îmi amintesc de mitingurile și marile adunări naționale din anii 90 ai secolului trecut, la care chiar veneau sute de mii de oameni. Nimeni, dar nimeni absolut nu urla, nu se isteriza. Ieșeau la tribună intelectualii  acestui neam. Și lor le ajunseseră atunci cuțitul la os, și ei erau nemulțumiți de foarte multe lucruri. Dar nu se dădeau în spectacole de prost gust. Criticau, uneori foarte dur, dar atît de civilizat! Acum ce avem? ”Pleca-a-a-a-a-ați!”, răcnește unul. ”Criminali-i-i-i-i!”, îi ține isonul altul. Personal, nu aș vrea să văd aceste persoane dezlănțuite, desfigurate de atîta ură, conducîndu-ne mîine. Nu cred că, ajungînd la putere, ar putea să-și schimbe comportamentul. Nu, căci lipsa de cultură și isteria nu se tratează. Probabil, din acest motiv, nu vedem azi în Piața Marii Adunări Naționale, scriitori, actori, muzicieni. Sigur, sînt cîțiva, dar mult prea puțini decît ar fi bine să fie.
Cum vrem să rezolvăm problemele care s-au adunat? Cu urlete și țipete? Oare acestea sînt valorile europene spre care tindem?
Și încă ceva. Nu știu cum alții, dar eu mă simt ca în perioada totalitarismului sovietic. Vă amintiți ce spunea Stalin? ”Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră!”. La această atitudine asistăm în prezent. Doamne ferește să-ți pui o întrebare, să te îndoiești de ceea ce se întîmplă în Piața Marii Adunări Naționale sau, și mai rău, să critici.
Imediat ți se găsește locul – în buzunarul lui Plahotniuc! Dacă nu slugă ori sculă, cu siguranță complice al ”bandiților”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *