Ceramica la ea acasă, la Iurceni

În fotografie: La ”Bîlciul olarilor” din Iurceni

În fotografie: La ”Bîlciul olarilor” din Iurceni
În fotografie: La ”Bîlciul olarilor” din Iurceni

”Bîlciul olarilor” de la Iurceni a juns să fie unul dintre cele mai longevive festivaluri din țară. În acest an, evenimentul a ajuns la ediția a 27-a și a reunit, duminica trecută, în Parcul de cultură românească ”Fîntîna Mare”, 25 de meșteri olari și sute de vizitatori.
Primarul de Iurceni, Ion Bocan, chiar a recunoscut, pentru ”Expresul”, că nu s-a așteptat că va fi atîta lume. Se vede că interesul pentru acest bîlci al olarilor este în continuă creștere. Mulți s-au grăbit să vină de dragă dimineață, pentru a reuși să-și aleagă cele mai frumoase oale, ulcioare și tot felul de obiecte din ceramică. ”Sînt bucuros că meșterii, în mare parte, și-au vîndut lucrările  și că, în general, a fost o zi frumoasă pentru toți cei ce au venit aici, la Iurceni”, a specificat primarul, menționînd, totodată, că primăria a cheltuit circa 12 mii lei pentru organizarea acestui festival.
Programul sărbătorii a fost, ca de obicei, unul divers și a inclus expoziții cu vînzare, ateliere de olărit în aer liber, care, de altfel, au fost atracția zilei, mai ales pentru cei mai mici.
Printre olarii participanți la bîlci s-a numărat și renumitul meșter popular, Zaharia Triboi din Ciorești, dar și fiul acestuia, Adrian, căruia a reușit să-i transmită dragostea pentru obiectele confecționate din lut. Fiecare, însă, a avut locul său la acest bîlci. Primul a venit cu ceramică neagră, al doilea – cu o diversitate de obiecte de ceramică roșie.
Este remarcabil faptul că Adrian Triboi își amintește bine momentul cînd a venit pentru prima dată la acest festival al olarilor. Avea doar patru anișori atunci. Acum are 31.
L-a adus de mînă tata. ”Bîlciul olarilor” se afla atunci la prima sa ediție și cine s-ar mai fi gîndit că, iată, va ajunge la ediția a 27-a.
Finalul sărbătorii a fost unul pe măsură: cu o horă a satului și focuri de artificii.
Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii, Consiliul raional Nisporeni, Uniunea Meșterilor Populari din Moldova, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimonioului Imaterial și Primăria comunei Iurceni.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *