Alstroemeria – eleganța crinilor și delicatețea orhideelor

AlstroemeriaAlstroemeria este o plantă cunoscută sub numele de Crin peruvian sau Crinul incaşilor şi este originară din America de Sud. Sînt cunoscute peste 50 de specii. Planta e înrudită cu crinii, seamănă cu crinii în miniatură nu doar în ceea ce priveşte aspectul florilor, dar şi al frunzişului. Florile sînt foarte frumoase, în diverse nuanţe de portocaliu, roşu, roz, alb, crem, galben, piersică, lavandă şi violet.
Alstroemeria sînt plante iubitoare de lumină. Cresc şi înfloresc foarte bogat în locuri însorite sau care beneficiază de cel puţin patru-cinci ore de soare pe zi. Semiumbra favorizează creşterea frunzişului în detrimentul înfloririi. Deşi pentru a germina, seminţele au nevoie de o stratificare la rece, noile plante Alstroemeria, odată apărute, se dezvoltă bine doar dacă au suficientă căldură. O temperatură cuprinsă între 14 şi 24 de grade Celsius este ideală, şi chiar puţin mai mare. Locul de plantare trebuie să fie ferit de curenţi şi vînturi puternice, întrucît tulpinile sînt fragile şi se pot rupe.
Adoră umiditatea atmosferică, dar se descurcă şi în aer ceva mai uscat. Se recomandă să fie plantată în soluri umede, uşoare şi bogate în humus. Pentru a obţine o înflorire abundentă, adăugaţi peste zona cultivată un strat gros de îngrăşăminte naturale.
Zăpada şi ploile de primăvară vor ajuta la ameliorarea solului.
Alstroemeria înfloreşte pe toată perioada verii, chiar şi mai tîrziu, dacă toamna este lungă şi călduroasă. Înflorirea este spectaculoasă şi foarte abundentă la exemplarele mature, o singură rădăcină putînd să formeze într-un an pînă la 30 de tulpini.
Se înmulţeşte cel mai adesea prin separarea tufelor sau a rădăcinilor aglomerate, care sînt iniţial subţiri şi se îngroaşă în timp, căpătînd consistenţă rizomatoasă. Se mai poate înmulţi şi prin seminţe. Acestea se seamănă în turbă uşoară, doar după o perioadă de păstrare în mediu umed şi rece pentru patru-şase săptămăni. Se pot planta în straturi sau în aranjamente cu alte plante de grădină. Florile tăiate se folosesc în buchete şi aranjamente exotice.
Cea mai potrivită perioadă de plantare în grădină este toamna, pentru ca înflorirea să aibă loc primăvara tîrziu sau la începutul verii.
Andrei Struc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *