Nisporeni – Alegerea a fost făcută. Ce urmează?

alegeri nisporeniPrimul tur s-a dovedit a fi cu noroc pentru primăriile din Bălănești, Boldurești, Bolțun, Brătuleni, Bursuc, Călimănești, Ciorești, Cristești, Grozești, Iurceni, Șișcani, Soltănești și Vînători.
Noii vechii primari
Bucurie mare pentru 11 primari din raion. Pe 14 iunie, alegătorii le-au mai încredințat un mandat de patru ani.
La Bălănești, a revenit la primărie Grigore Pîrțac (PDM), care a cîștigat pe muchie de cuțit, reușind să acumuleze 51,02% din sufragii. Pe de altă parte, i-a lăsat cu mult în urmă pe cei cinci contracandidați ai săi.
Și la Boldurești își va continua activitatea actualul primar, Vasile Miron, reprezentant al PDM, care a obținut 52,02%. I-a făcut o concurență destul de serioasă candidatul PL, Vasile Porțevschi, care a acumulat 35,93%.
Peste 50% din sufragii a obținut și Valeriu Ciobanu din Bolțun, candidat din partea PDM. Dînsul a avut un singur contracandidat, Sofia Stașcu (PLDM) și a reușit un scor de 57,91%.
La Brătuleni oamenii au decis ferm și fără pic de ezitare să-l lase în fotoliul de primar pe Nicolae Chercheja (PDM).
Dînsul, se pare, a obținut un record greu de egalat în anii următori – 92,01%.
Un scor impresionant a obținut și Victor Rusu din Bursuc (PDM) – 80,73%, chiar dacă dînsul a avut trei contracandidați.
La Cristești, actualul primar, Alexei Secrieru (PDM), nu prea a avut emoții, mai ales că a avut un singur contracandidat. Cifrele vorbesc de la sine: 82,65% din alegători și-au dat votul pentru el.
Nicolai Vasilachi (PDM) din Soltănești i-a surclasat pe toți trei contracandidați ai săi și a obținut victorie din prima, cu 57,06% din voturi.
La Vînători,  Ecaterina Lazăr (PDM) a avut un singur contracandidat, astfel că misiunea sa de a cîștiga nu a fost peste puteri. Dimpotrivă, a obținut o victorie convingătoare, cu 76,92%.
Cel mai longeviv primar din raionul Nisporeni, Simion Cornescu din Călimănești (PLDM) rămîne și în continuare în primărie. Așa au decis alegătorii, în proporție de 51,26%. Și dînsul a avut un singur contracandidat.
Alegătorii din Ciorești l-au preferat, și de data aceasta, în calitate de primar, pe Valeriu Guțu (PLDM), căruia i-au oferit 64,22% din voturi.
Rămîne în funcție și Vladimir Bodean (PLDM), primar de Șișcani. Și el a cîștigat lejer, cu 69,09%, chiar dacă a mai avut doi contracandidați.
Oameni noi
Satul Grozești are un nou primar, care a fost votat în masă, de 75,03% din alegători. Este vorba de Silvia Crîșmaru (PDM), care și-a lăsat cu mult în urmă cei doi contracandidați. Fostul primar, Elena Dobzeu, reprezentantă a aceluiași partid, nu a mai dorit să candideze.
Un nou primar are și satul Iurceni, mai ales că fostul primar, Gheorghe Saracovici, nu a mai candidat. A venit în fruntea primăriei, grație votului a 58,50% din alegători, Ion Bocan (PDM), lăsînd în urmă trei contracandidați.
Luptă mare și în turul doi
Pe 28 iunie, încă zece primari urmează să fie aleși.
Se anunță o luptă acerbă în orașul Nisporeni între actualul primar, Ion Gangan (PDM), care a obținut în turul întîi 33,30%, și mult mai tînărul Grigorii Robu (PL), care a reușit să obțină 19,42%.
Lupta pentru primăria Vărzărești se va da între Constantin Ungureanu (PL), care a obținut 42,66% din sufragii, și Chiril Gorceag (PDM), care a acumulat 27,14%.
La Bălăurești, din șase au rămas doar doi: Ion Carp (PDM), care a luat în primul tur 24,58%, și Viorel Andronachi (PLDM), care a obținut 22,32%.
La Bărboieni, se va confrunta actualul primar, Valeriu Protopop (PDM), pentru care au optat în turul întîi 44,72%, cu Silvia Croitoru (PSRM), ea obținînd doar 26,29%.
La Ciutești, continuă lupta pentru primărie actualul primar Iurie Stamati (PDM), pentru care au votat în turul întîi 48,34%. Contracandidatul său e Sergiu Țărnă (PPE-Iurie Leancă), pentru care au optat 32,06% din alegători.
Și la Mărinici se anunță luptă mare. Actualul primar, Serghei Echim (PLDM), care a reușit un scor de 47,92%, se va confrunta cu Vitalie Veleșco (PDM), care a obținut 34,92%.
La Milești lupta se va da între actualul primar, Petru Leucă (PLDM), care a obținut în turul întîi 42,85%, și Radu Vîrlan (PDM), care a avut un scor de 26,69%.
Luptă cot la cot se anunță și la Seliște. Victor Ivanov (PDM), actualul primar, cu un scor de  39,25% în turul întîi, se va confrunta cu Zinovia Prisăcaru (PLDM), care a obținut 33,38%.
Actualul primar de Valea Trestieni, Marin Guidea (PLDM) a fost devansat în turul întîi de Maria Chircu (PDM) cu aproape 15 puncte procentuale. (35,58% contra 20,33%). Cu toate acestea, se anunță o luptă crîncenă, căci nimeni nu poate ști unde vor merge voturile celorlalți patru candidați.
Și la Zberoaia se anunță o confruntare de proporții: Dinu Guțuțui (PLDM), cu 46,54% în turul întîi, contra actualului primar Damian Pîrlici (PDM), cu 35,72%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *