Călărășenii au ales și vor mai alege

alegeri calarasiRaionul Călărași are deja 18 primari din cei 28 cît trebuie să fie.
Noii vechii primari
La Căbăiești actualul primar, Vasile Crudu (PDM), a obținut o victorie concludentă. Deși a avut cinci contracandidați, dînsul a reușit din prima să obțină 55,10% din sufragii și să-și adjudece un nou mandat.
Și la Dereneu a avut cîștig de cauză actualul primar, Elena Oaserele (PLDM), care a obținut un scor de 57,50%.
A cîștigat un nou mandat, fără prea mari emoții, și primarul de Hîrjauca, Vasile Manoil (PSRM), cu 70,15% din sufragii.
La Pîrjolteni, actualul primar, Vasile Stăvilă (PLDM), a cîștigat detașat, lăsîndu-i cu mult în urmă pe cei doi contracandidați ai săi. Pentru el au votat 76,11% din alegători.
Cu un scor mai mult decît bun, 75,30%, se poate mîndri și Gheorghe Grecu (PDM), primar de Onișcani, care este deja la al cincilea mandat consecutiv.
A reușit din prima să obțină un nou mandat și actualul primar de Sipoteni, Vasile Rață (PDM). Chiar dacă a avut patru contracandidați, dînsul a acumulat 62,86% din voturi.
La Hirova, alegătorii, în proporție de 59,77%, au decis să-i mai ofere un mandat actualului primar, Valeriu Oaserele (PLDM).
Cu 69,02% din voturi, a rămas în funcție și primarul de Meleșeni, Valeriu Zubcu (PDM).
La Hoginești, cu 61% din sufragii, actualul primar, Constantin Poștaru, și-a mai adjudecat un mandat de patru ani.
Satisfacție maximă și pentru primarul de Horodiște, Petru Ceban (PLDM), care a reușit să obțină  o victorie foarte importantă, avînd, în acest scrutin electoral, șase contracandidați. Scorul său este mai mult decît satisfăcător – 57,41%,
La Țibirica, actualul primar, Iacob Prascurov (PLDM), îl devansează cu ușurință pe contracandidatul său, obținînd 55,41% din voturi.
Ratări nemiloase
La Frumoasa, primarul Grigore Ciobanu (PDM) a pierdut la limită în fața contracandidatului său, Gheorghe Movileanu (PLDM). Diferența a fost doar de trei voturi.
Și la Temeleuți lupta a fost strînsă. La final, primarul Constantin Davind (PLDM) a trebuit să accepte înfrîngerea.
În următorii patru ani, primar de Temeleuți va fi Zinaida Țurcanu (PDM), care a reușit un scor de 53,49%.
Constantin David a obținut, respectiv, 46,51% .
Nici primarul de Nișcani, Gheorghe Stratan (PDM), nu a reușit să-și mențină funcția. Dînsul a fost devansat de Petru Sorici (PLDM), care a reușit un succes răsunător – 62,31%. Gheorghe Stratan a trebuit să se mulțumească doar cu 17,69%.
La Varzareștii Noi, primarul Vasile Ichim (PCRM) a primit un ”cartonaș roșu” convingător. Oamenii nu l-au mai votat ca adineauri, el clasîndu-se, cu doar 6,61%, pe ultimul loc, al șaselea. În schimb, Grigore Moisei (PSRM),  a obținut o victorie din prima, cu 51,13% din sufragii.
Nume noi
La Bravicea, deși s-au inclus în lupta pentru primărie șapte candidați, Alexei Zatîc (PLDM) a reușit o victorie impresionantă, acumulînd 63,35% din voturi.
Sadova are, de această dată, un primar independent, unicul în raion. Este vorba de Vladimir Susarenco, fost viceprimar de Călărași. Dînsul a reușit să obțină 51,74% din sufragii.
La Săseni, a cîștigat Mihail Baicu (PDM), reușind să obțină 54,85% din voturile alegătorilor.
Turul doi
Pe 28 iunie, vor fi aleși încă zece primari ai raionului.
Orașul Călărași. Lupta se va duce între actualul primar, Nicolae Melnic (PDM), cu 32,66% în turul întîi, și Nicolae Rozembac (PPE – Iurie Leancă), cu – 20,51%.
La Bahmut, bătălia se va da între Igor Godea (PL), care a avut în turul întîi 36,93%, și Liuba Bădărău (PDM), cu 15% din voturi.
La Buda, se vor confrunta Andrei Iurcu (PL), cu 34,74%,  și Tatiana Timofte (PSRM) – 27,79%. Diferența între cei doi, în turul întîi a fost de doar 28 de voturi.
La Păulești, actualul primar, independenta Elena Lungu (35,19%), va încerca să-și mențină funcția în confruntarea sa cu liberalul Ion Prunici, care a obținut, în turul întîi, cu 53 de voturi mai mult (49,21%).
Și la Rădeni, actualul primar, Liuba Jardan (PPE – Iurie Leancă), va încerca să cîștige din nou primăria.
Contracandidatul ei este Constantin Scurtu (PLDM), care a obținut cu 11 voturi mai mult (45,98%). Liuba Jardan a avut 44,31%.
Și primarul de Peticeni, Gheorghe Zinovei (PSRM), va lupta pentru un nou mandat. Cu 27,77% în primul tur, el se va confrunta cu Sergiu Șpac (PLDM), care a obținut 48,28%.
La Tuzara, actualul primar Gheorghe Răileanu (PL), care a obținut 33,18% în primul tur, va lupta cu Vasile Drănceru (PDM), cu 32,29%.
Luptă aprigă se anunță și la Vălcineț, între actualul primar, Alexandru Curmei (PPE-Iurie Leancă), care a avut 46,63% din sufragii în primul tur, și Efim Curmei (PDM) – 33,59%.
La Pitușca, lupta se va da între Ionila Lozovan (PL), care a obținut în turul întîi 36,87%, și Vasile Tataru (PDM) – cu 21,69%.
Pentru primăria Răciula vor lupta Valeriu Cotelea (PDM), cu 27,39% în primul tur, și Petru Danu (PCRM), cu 25,03%.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *