”Mulțumesc pentru salvarea vieții mele!”

Imagine simbol: millionheartsde.com

Imagine simbol: millionheartsde.com
Imagine simbol: millionheartsde.com

Și donatorul de sînge are o zi specială a sa. Este marcată, tradițional, pe 14 iunie. Și cum, în acest an, Ziua donatorului a nimerit într-o zi de duminică, plus că în aceeași zi au avut loc și alegeri locale, a trebuit să fie transferată pentru o altă dată.
Deci, în acest an, Ziua donatorului de sînge a fost marcată la 18 iunie, genericul fiind: ”Mulțumesc pentru salvarea vieții mele!”.
UNGHENI
”În această zi, am avut, ca niciodată, 60 de donatori”, a declarat, satisfăcută, Lidia Crăciun, directoarea Spitalului raional. Toți cei care au donat sînge au fost informați, totodată, despre beneficiile donării de sînge atît pentru sănătatea lor, cît și a celor care au nevoie.
”Se pare că unghenenii au conștientizat cît de sănătos este să donezi sînge”, a concluzionat Lidia Crăciun, explicînd și de ce: ”Pînă la data de 22 iunie, spitalul a înregistrat aproximativ 2000 de donatori,  chiar dacă planul Ministerului Sănătății pentru Spitalul raional este de 440”. Per total, pentru toate instituțiile medicale din raion, planul este, în acest an, de 2600 de donatori.
Există diverse modalități de convingere a persoanelor pentru a dona sînge, dar cel mai important e faptul cînd o persoană sau alta vine din proprie convingere să salveze o viață cu sîngele său. În plus, fiecare donator primește, în acea zi, cîte un colet alimentar, dar și obține două zile suplimentare de concediu, ceea ce nu e de neglijat.
NISPORENI
Potrivit Elenei Adam, vicedirectoarea Spitalului raional, de Ziua donatorului au venit să doneze sînge 10 persoane. ”Nu pot să fac o comparație cu anul trecut, dar pot să spun cu certitudine că numărul donatorilor de sînge este în ușoară creștere”, a accentuat dînsa, după care a adăugat: ”Oamenii au conștientizat faptul că sîngele este izvorul vieții și nu se face din apă”. Profitînd de ocazie, dînsa a ținut să facă un apel către nisporenenii: să doneze din sîngele lor atît cît sănătatea le permite, pentru că e doar în beneficiul sănătății organismului. ”Dacă un om este sănătos, se recomandă ca el să doneze sînge o dată la trei luni”, a făcut explicațiile de rigoare Elena Adam, venind, totodată, și cu alte informații utile: ”Vîrsta donatorilor trebuie să fie cuprinsă între 18 și 60 de ani, constituția corpului trebuie să fie normală, iar tensiunea arterială – 140-120/80-60.
Conform planului Ministerului Sănătății, Nisporeniul trebuie să adune, pînă la finele anului,  aproximativ 1445 de donatori.
CĂLĂRAȘI
La Călărași, Ziua donatorului a fost marcată la 17 iunie, cînd la Centrul de transfuzie a sîngelui au venit 30 de persoane, dornice de a slava vieți omenești. Totodată, pentru a spori numărul donatorilor de sînge, Spitalul raional a găsit, în acest an, o modalitate nouă. Medicii se deplasează în satele unde sînt doritori de a dona sînge. ”Astfel, oamenii nu mai trebuie să cheltuiască bani pe transport și nu mai trebuie să piardă din timpul lor”, explică Silvia Bobescu, directoarea Spitalului raional. Potrivit dînsei, oamenii sînt mult mai deschiși și au înțeles că, donînd sînge, pot salva viețile altor persoane, dar își fac și lor un bine. Cei care donează sînge au și unele facilități. Ei pot să facă o cerere, în acea zi, pentru mai multe investigații aprofundate, cum ar fi: probele ficatului și ale rinichilor, marcherii hepatitei virale, analiza generală desfășurată a sîngelui, analiza la HIV/SIDA și bolile sexual transmisibile. ”Pentru cei neasigurați acest fapt este un avantaj foarte mare”, accentuează șefa spitalului.
Către ziua donatorului de sînge, la Călărași s-au organizat mai multe sesiuni de informare privind donarea de sînge, fiind implicată atît Secția Situații Excepționale, cît și Crucea Roșie. În 2015, norma de donatori călărășeni, stabilită de Minsterul Sănătății, este de 1776.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *