Ce-am avut și ce-am pierdut

Imagine simbol: mbc.md

Imagine simbol: mbc.md
Imagine simbol: mbc.md

Mare înghesuială a mai fost pentru funcția de primar! La Ungheni s-au bătut, pentru cele 33 de primării, 177 de candidați. La Călărași au pornit în luptă 123 de candidați, ținta fiind cele 28 de primării. Nici Nisporeniul nu a rămas în urmă: s-au înscris 93 de candidați pentru 23 de primării.
Numărul
Ungheni. Cei mai mulți candidați, 9 la număr, au fost înregistrați la Costuleni. Cei mai puțini – doar 2 – la Boghenii Noi. Pentru 11 primării au luptat cîte 5 candidați.
Nisporeni. Cei mai mulți candidați au aspirat la fotoliul de primar al orașului Nisporeni – 9. Iar cei mai puțini – cîte 2 – în șase primării.
Călărași. Pentru două primării au luptat cîte 8 candidați. Este vorba de orașul Călărași și comuna Răciula. Cei mai puțini candidați, cîte doi, s-au înregistrat în 5 primării.
Foști primari
Chiar dacă aproape toți primarii se plîng că munca lor e grea, că nu există suficiente pîrghii de a soluționa problemele, că nu există autonomie financiară, totuși, majoritatea dintre ei și-au încercat din nou norocul. În raionul Ungheni, doar 4 dintre foștii primari nu au mai dorit să continue, din: or. Cornești, Năpădeni, Morenii Noi și Condrătești. Nu și-au mai dorit un nou mandat și 4 primari din raionul Nisporeni: Grozești,  Iurceni, Vărzărești și Bălăurești. La Călărași, nu s-au mai inclus în campania electorală 7 primari, din: Bahmut, Bravicea, Buda, Pitușca, Răciula, Sadova, Săseni.
Vîrsta
La Ungheni, vîrsta medie a candidaților a fost de 47,4 ani. Cel mai în vîrstă candidat, Leonid Gapciuc, are 67 de ani și a reprezentat Partidul Comuniștilor în lupta pentru fotoliul de primar al comunei Valea Mare. Cel mai tînăr candidat a fost Ion Praporșcic (Partidul Liberal), în vîrstă de 25 de ani, care a aspirat la primăria Măgurele.
La Nisporeni, vîrsta medie a candidaților la funcția de primar a fost de 46,7 ani. Cel mai în vîrstă candidat, Pavel Profor (Partidul Socialiștilor), 67 de ani, a încercat să obțină fotoliul de primar la Valea Trestieni. Cel mai tînăr candidat se numește Victor Dragan (Partidul Liberal), are 25 de ani, și a luptat pentru primăria Grozești.
La Călărași, cel mai în vîrstă candidat a fost înregistrat la Peticeni. Este vorba de Nicolae Mardari (Mișcarea Populară Antimafie), în vîrstă de 72 de ani. Cel mai tînăr candidat a fost Lenuța Dodon (Partidul Socialiștilor), în vîrstă de 25 de ani, care a pretins la funcția de primar  de Horodiște. Vîrsta medie a candidaților pentru primăriile călărășene este de 48, 6 ani.
Femeile
Deși se vorbește tot mai intens despre egalitatea de gen, femeile continuă să rămînă în umbră. În toate cele trei raioane, fiecare al cincilea candidat a fost o femeie.
La Ungheni s-au înscris în cursa electorală pentru primării 31 de femei: 7 – pe listele Partidului Liberal Democrat, cîte 6 – pe listele Partidului Democrat și, respectiv, Partidului Liberal, 4 – din partea Partidului Socialiștilor, 3 – din partea Platformei Populare Europene – Iurie Leancă, cîte 2 – din partea Partidului Comuniștilor și Partidului Nostru, iar 1 – independentă.
La Nisporeni au pornit în lupta pentru un fotoliu de primar 17 femei: cîte 4 din partea Partidului Liberal Democrat, Partidului Democrat și, respectiv, Platformei Populare Europene – Iurie Leancă. Cîte 2 femei au fost înaintate de Partidul Liberal și Partidul Socialiștilor, iar 1 a decis să fie independentă.
La Călărași au candidat 24 de femei: 6 – din partea Partidului Liberal Democrat, 5 – din partea Partidului Democrat, cîte 3 – din partea Platformei Popular Europene – Iurie Leancă, Partidului Liberal  și Partidului Socialiștilor. Trei femei au decis să meargă pe cont propriu în alegeri, iar una – pe listele Partidului Comuniștilor.
Partidele
Ca și în alegerile precedente, formațiunile politice au fost foarte active.
La Ungheni, două partide și-au înaintat candidații pentru toate cele 33 de fotolii de primar. Este vorba de Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor. Partidul Liberal Democrat nu a avut candidații săi  doar pentru 2 primării: Teșcureni și Agronomovca. Partidul Liberal a venit în alegerile din 14 iunie cu 24 de candidați la funcția de primar.
Partidul Socialiștilor, deși este relativ tînăr, a avut 18 candidați. Cîte zece candidați au avut alte două formațiuni recent apărute pe eșichierul politic: ”Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă” și ”Partidul Nostru”. Surprinzător, Partidul Verde Ecologist și-a înaintat cinci candidați la funcția de primar.
La Nisporeni doar Partidul Democrat a avut candidați pentru toate primăriile. Partidul Liberal Democrat și-a înaintat candidații pentru 18 primării (nu a avut candidații săi la Brătuleni, Ciutești, Grozești și Vînători). Partidul Liberal a avut candidații săi pentru 12 primării, iar socialiștii – pentru 11. Partidul Comuniștilor a venit cu 9 candidați, iar Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă – cu 8.
Călărași. Partidul Democrat și-a înaintat candidații pentru 27 de primării. Doar la Bravicea nu a avut candidatul său. Partidul Liberal Democrat a venit cu 26 de candidați și nu a avut reprezentanții săi pentru funcția de primar în Sadova și Hîrjauca. Partidul Liberal a înaintat 17 candidați pentru funcția de primar, iar socialiștii și Platforma Popular Europeană – Iurie Leancă – cîte 13. Comuniștii au avut 10 candidați și Partidul Popular – 7.
Independenții
În pofida criticilor dure adresate formațiunilor politice și liderilor acestora, majoritatea aspiranților la funcția de primar au acceptat să aibă susținere politică. Independenții au putut fi numărați pe degete.
La Ungheni, au fost înregistrați doar 5 independenți. La Călărași – 6, iar la Nisporeni – 10.
Profesii
Se pare că funcția de primar este accesibilă pentru oricine, indiferent de studii sau de specialitate. Cel puțin, așa arată datele oferite de consiliile electorale de circumscripție.
La Ungheni, foarte mulți dintre candidați sînt ”oameni ai pămîntului”, fie că au scris în dreptul numelor lor agronom, fermier, cotaș sau antreprenor. Au pretins la funcția de primar și mulți pensionari (foști militari) sau persoane neangajate în cîmpul muncii. În liste am dat de un preot, de șoferi, de un însoțitor de vagon.
La Nisporeni prevalează pedagogii și agronomii, dar și inginerii. Am întîlnit, însă, în liste și tîmplari, și sudori electrici, și electricieni.
La Călărași, fiecare al zecelea candidat este jurist de profesie. Mulți dintre candidați sînt pedagogi. Și-au încercat norocul și bucătari, și șoferi, și electricieni.
Apropo, au aspirat la funcția de primar și trei persoane care au cochetat sau mai cochetează cu presa: în or. Corneși și satul Zagarancea (Ungheni) și la Răciula (Călărași).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *