Apa rîului Bîc – sub lupă!

Imagine: ro.wikipedia.org

Imagine: ro.wikipedia.org
Imagine: ro.wikipedia.org

Acum se va ști cu exactitate care este calitatea apei rîului Bîc. La Călărași a fost deschis, chiar recent, un Centru de monitoring obștesc. Nu va într-o instituție publică, ci într-o… școală. Centru va funcționa la Liceul ”Vasile Alecsandri” din orașul Călărași. Potrivit Lidiei Timuța, profesoară de biologie, administratoarea Centrului, menirea acestuia este de a colecta probe și de a realiza monitoringul biologic și chimic al apei din rîul Bîc.
Reamintim că Bîcul își duce apele și prin cinci localități din raion: Temeleuți, Vălcineț, Novaci, Tuzara și orașul Călărași. ”Profesorii de biologie din instituțiile de învățămînt din localitățile respective, împreună cu cîțiva voluntari, vor colecta probele din rîu, vor efectua analizele de laborator și ne vor transmite datele nouă”, a făcut explicațiile de rigoare Lidia Timuță.
Centrul a fost dotat cu utilajele necesare, pentru a fi posibilă o mai bună desfășurare a activităților ce vor urma. Este vorba de un echipament pentru monitorizarea biologică. Ulterior, va mai fi asigurat cu un calculator și o imprimantă, ceea ce va permite crearea unei baze de date, cu plasarea tuturor informațiilor acumulate în urma fiecărei monitorizări.
Apropo, monitorizările vor fi efectuate la fiecare trei luni, la intrarea și la ieșirea din raion.
Centrul de monitoring obştesc al calității apei rîului Bîc a fost deschis la inițiativa Centrului Naţional de Mediu, care, anterior, a organizat o amplă campanile, cu genericul: ”Iubește-ți rîul!”. Echipamentul a fost oferit de către Fundaţia Americană „Ecocatalyst Foundation”.
Astfel de centre de monitoring au fost create în toate raioanele pe unde își are cursul rîul Bîc:  Strășeni, Ialoveni și Anenii Noi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *