Tot mai mulți șomeri, majoritatea cu studii gimnaziale

Imagine simbol: www.stirigiurgiu.ro

Imagine simbol: www.stirigiurgiu.ro
Imagine simbol: www.stirigiurgiu.ro

Numărul șomerilor în regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași este în continuă creștere. Un motiv relevant, potrivit specialiștilor, ar fi revenirea de peste hotare a cetățenilor. Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă vin cu oferte, undele dintre ele chiar atrăgătoare. Totuși, nu toți au șanse de angajare. De ce?
 
CĂLĂRAȘI
Chiar dacă nu e substanțială, totuși e atestată o anumită creștere a numărului de șomeri la Călărași. Potrivit datelor statistice, în primele trei luni ale anului curent au fost înregistrați 160 de șomeri față de 154 în acceași perioadă a anului precedent. Locuri de muncă ar fi pentru toți, căci,  la moment, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă (AOFM)  Călărași are înregistrate 188 de locuri vacante. Potrivit Doinei Harea, directoarea AOFM, cele mai multe șanse de angajare au muncitorii auxiliari, fiind disponibile 11 locuri de muncă, asistenții medicali – sînt vacante 12 locuri, cusătorii – sînt 15 locuri vacante.
Dar o parte din șomeri sînt oameni cu pretenții și vor locuri de muncă atractive atît din punct de vedere al salariilor, cît și din punct de vedere al condițiilor de muncă.
În prezent, cei mai mulți șomeri aflați în evidența AOFM Călărași au studii gimnaziale – 95 la număr, iar cei mai puțini, doar 9, au studii medii de specialitate. Cei mai mulți șomeri au vîrsta cuprinsă între 30 și 49 de ani. Fiecare al doilea șomer e femeie.
”În ultima perioadă se atestă tot mai multe adresări la noi din partea cetăţenilor care au încetat să muncească peste hotare”, afirmă Doina Harea. De la începutul anului curent, au fost înregistrați 25 de şomeri din categoria respectivă, comparativ cu 3 persoane în aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, un număr mare de adresări au fost, în primul trimestru, din partea doritorilor de a merge la muncă temporară în Israel, 97 de cereri înregistrate.
De la începutul anului, 57 de șomeri și-au găsit un loc de muncă.
UNGHENI
Potrivit lui Vasile Bulubica, șeful Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Ungheni, numărul șomerilor înregistrați la moment este de 1370, cu peste 300 mai mulți decît în aceeași perioadă a anului 2014. Mai mult de jumătate, mai exact, 703, sînt femei. Vasile Bulubica nu își poate explica de ce a crescut atît d emult numărul șomerilor. Dînsul s-a limitat să remarce doar că  ”situația la Ungheni nu este atît de gravă precum arată cifrele”. ”Am avut ani cînd la Agenție au fost înregistrați și peste 3000 de șomeri”, a explicat oficialul.
Printre șomerii înregistrați la AOFM Ungheni, se regăsesc și 12 persoane revenite de peste hotare.
În acest an, au fost angajați în cîmpul muncii 200 de șomeri, iar 42 fac cursuri de perfecționare. Cei mai mulți șomeri au vîrsta mai mare de 45 de ani, majoritatea fiind de la sate. În prezent, sînt înregistrate 257 de locuri vacante, majoritatea fiind pentru muncitori necalificați. Este vorba de  paznici, muncitori auxiliari, îngrijitori de animale. Dar sînt disponibile și posturi de contabili, ingineri, arhitecți sau merceologi.
NISPORENI
Și Olga Tulbure, specialist principal la Agenția de Ocupare a Forței de Muncă din Nisporeni, ne-a spus că numărul șomerilor e în creștere. La finele lunii martie, aici erau înregistrați 299 de șomeri, cu 66 mai mulți decît în aceeași perioadă a anului precedent. Mai mult de jumătate dintre ei sînt femei – 170. Cei mai mulți au vîrsta cuprinsă între 30 și 49 de ani, după care urmează cei cu vîrsta de 50-60 de ani. ”Majoritatea șomerilor înregistrați la noi, 107, au studii gimnaziale”, a făcut o remarcă Olga Tulbure. În prezent, AOFM Nisporeni are în evidență 71 de locuri vacante. Cele mai mari șanse de angajare le au cusătorii-croitori, muncitorii auxiliari, secretarii-dactilografii, frizerii și chiar inspectorii de poliție. Prin intermediul Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, în acest au fost angajați în cîmpul muncii 56 de șomeri, 45 fiind femei.
”Mulți se întorc de peste hotare și se adresează la noi pentru a-și găsi un loc de muncă. Nu vorbim doar de cei veniți din Federația Rusă, dar și de cei care au muncit în Europa”, explică Olga Tulbure. Foarte multe cereri, 143, au venit și din partea doritorilor de a se angaja temporar în Israel. Dar numai 20 au avut norocul să fie acceptați.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *