Apicultura, o ramură ce necesită cunoștințe aprofundate

Imagine simbol: www.publika.md

Imagine simbol: www.publika.md
Imagine simbol: www.publika.md

Circa 80 de apicultori călărășeni au participat la un seminar de informare, organizat de Direcția Agricultură cu susținerea ACSA Călărași. Subiectul a fost pe cît de util, pe atît de actual: ajustarea tehnologiei apicole autohtone la normele Uniunii Europene privind apicultura convențională și organică, aplicarea și implementarea noilor tehnologii de dezvoltare a ramurii, reeșind din condițiile reviziei de primăvară a anului 2015.
În calitate de expert s-a produs Valentina Cebotari, doctor habilitat, șefa laboratorului de apicultură la Institutul de zoologie a Academiei de Știinte a Republicii Moldova.
Potrivit lui Dumitru Gavriliță, specialist principal la Direcția Agricultură Călărași, apicultura este un domeniu care atrage tot mai multe persoane, chiar dacă pentru a crește albini este nevoie de multă răbdare, cunoștințe, abilități, dar și pasiune.
”Albinile au nevoie de o atenție deosebită. De aceea, înainte de a iniția o afacere în domeniul apiculturii, trebuie să te documentezi foarte bine”, a mai spus dînsul. Chiar și așa, călărășenii sînt bine intenționați și interesați de acest domeniu. Unde mai pui că oricine dorește să inițieze o afacere în apicultură, are de unde primi sfaturi utile. ”La Călărași avem apicultori serioși, care cunosc foarte bine acest domeniu”, explică Dumitru Gavriliță, subliniind, totodată, că ”nimic nu este ușor, dar omul, dacă vrea să muncească, muncește fără a se plînge”.
”Bucură faptul că avem foarte mulți tineri apicultori”, a mai spus specialistul.
Pentru o mai bună asimilare a cunoștințelor obținute la seminarul de la Călărași, cei prezenți s-au deplasat în gospodăria apicultorului Petru Cosoi.
În prezent, la Călărași sînt peste 100 de apicultori, care dețin, în total, peste patru mii de familii de albini.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *