Emoții de nedescris pentru creștinii din Costuleni

În fotografie: Creștinii din Costuleni iau din focul haric adus de la Iași

În fotografie: Creștinii din Costuleni iau din focul haric adus de la Iași
În fotografie: Creștinii din Costuleni iau din focul haric adus de la Iași

Mare bucurie pentru credincioșii din Costuleni. Pentru prima dată în istoria satului, focul haric a fost adus aici de peste Prut, de la Mitropolia din Iași. ”O spun cu toată certitudinea: e un eveniment cu adevărat istoric atît pentru sat, cît și pentru raion, dar și pentru Republica Moldova. E o premieră absolută”, a subliniat parohul bisericii „Sf. Mare Mucenic Dumitru, Izvorîtorul de Mir”, părintele protopop, protoiereu Anatolie Sîrghi. Potrivit dînsului, inițiativa i-a aparținut fostului președinte al raionului Ungheni, Ion Harea.
”Ca un bun creștin, el ne-a zis că ar fi bine să aducem focul sfînt de la biserica noastră strămoșească, de la Patriarhia-mamă”, a explicat părintele Anatolie Sîrghi. Vorbele lui Ion Harea au fost auzite, iar sfatul lui a fost urmat. În noaptea Învierii, patru costuleneni: Iulian Prepeliță, Andrian Cibotaru, Petru Prepeliță și Ilie Cucu, au venit cu focul haric de la Iași. Acolo, la Mitropolie, cei patru au fost primiți cu dragoste frățească și, după ce au luat focul sfînt adus de la Ierusalim, au revenit acasă. La vama Sculeni, și de o parte, și de alta, au fost întîmpinați cu entuziasm, ei oferind din focul haric și celor care-și făceau, în acea noapte, serviciul.
”Aproape de miezul nopții, focul sfînt a ajuns la biserica din Costuleni. A fost ca o binecuvîntare dumnezeiască, iar emoțiile pe care le-am trăit atît eu, cît și creștinii, au fost de nedescris”, a recunoscut părintele Anatolie Sîrghi, plin de bucurie și optimism.
De notat că biserica din Costuleni face parte din Mitropolia Basarabiei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *