Ce înseamnă, totuși, Europa?

europa experteCe înseamnă valorile europene și vom ajunge oare noi în ziua cînd acestea vor fi respectate aici, în Republica Moldova? Avem oare nevoie de Uniunea Europeană? Sau, poate, ar fi cazul să lăsăm ca lucrurile să se miște de la sine? Sînt întrebări care și le-a pus, cel puțin, o dată, fiecare dintre noi.
Iată că locuitorii satelor Milești  și Ciutești din raionul Nisporeni au avut ocazia să afle răspunsul la unele dintre ele. Chiar dacă timpul de afară era mai mult decît nefavorabil, cu lapoviță și vînt puternic, ei au venit în număr mare la dezbaterile ce au avut loc pe 3 aprilie, dezbateri organizate de ziarul ”Expresul” în cadrul unui proiect implementat de Asociația Presei Independente.
MILEȘTI
europa milesti
Din start, primarul Petru Leucă a declarat că mileștenii, în proporție de circa 65%, susțin deja cursul european al Republicii Moldova. ”Au demonstrat-o și alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014”, a subliniat dînsul, după care a concretizat: ”Cred că locuitorii satului înțeleg că anume cursul european e în folosul nostru, al tuturor: și al satului, și al Republicii Moldova în general”. Ca să fie și mai convingător, primarul a venit cu cîteva argumente plauzibile. Doar la Milești, în ultimii patru ani au fost implementate 12 proiecte, marea majoritate a lor – cu finanțare europeană.
Astfel, localitatea a beneficiat de finanțări din partea Guvernului Poloniei, grație cărora a fost modernizată și utilată cu toate cele necesare cantina de la grădiniță, au fost schimbate geamurile grădiniței. În prezent, datorită unui grant de un milion de lei, se muncește pentru schimbarea acoperișului și sistemului de canalizare al grădiniței. În scurt timp, acest proiect va fi finalizat, astfel că micuții satului vor avea parte de condiții foarte bune de educație.
Datorită unui alt proiect, finanțat de Centrul regional de mediu cu sediul la Budapesta (Ungaria), prin programul SECTOR, s-a reușit soluționarea multor probleme ce țin de salubrizarea localității. În prezent, primăria este în așteptarea răspunsului pentru alte două proiecte ce vizează gimnaziul din sat. Finanțarea ar putea veni din partea Poloniei.
În plus, afirmă primarul, aproape 400 de locuitori ai satului muncesc, la ora actuală, în țările Uniunii Europene, fie că e vorba de Italia, Spania, Franța sau Germania.
Cu informații utile au venit în fața celor prezenți Mariana Rufa, directoare executivă a Asociaţiei Businessului European din Moldova, şi Victoria Bucătaru, directoare de programe la Asociaţia pentru Politică Externă. Cele două experte le-au vorbit oamenilor despre valorile şi normele europene, aducînd, în acest sens, și exemple concrete.
”Uniunea Europeană înseamnă o justiție care funcționează”, a subliniat Victoria Bucătaru, după care le-a propus celor prezenți să analizeze ce se întîmplă în România. ”Vedeți cum sînt puși acolo miniștrii la răcoare? Indiferent de postul pe care-l ocupă sau l-au ocupat, indiferent de gradele de rudenie, toți sînt egali în fața legii”, a concluzionat dînsa.
Discuții aprinse a generat prezentarea Marianei Rufa. Oamenii s-au arătat interesați și, totodată, îngrijorați de ceea ce se întîmplă în comerțul extern. Concluzia finală a fost că, dacă îți dorești să reușești, trebuie să te informezi în permanență, trebuie să fii la curent cu regulile de export. De asemenea, este foarte important ca agenții economici să se asocieze, să ofere produse competitive, de înaltă calitate.
Expertele au recunoscut, după întîlnirea cu mileștenii, că au rămas impresionate de abordările acestora. Se vede că oamenii vor să cunoască mai multe, sînt interesați de viitorul țării și al lor.
CIUTEȘTI
europa ciutesti
Pe frig și ploaie, ne-am aciuat cu toții într-o sală de clasă a gimnaziului din localitate. La un moment dat, aceasta s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au venit la întrunire.
Dezbaterile au început cu un mini-test, mai ales că în sală erau prezenți numeroși tineri. Oaspeții chișinăuieni au vrut să vadă ce știu aceștia despre Uniunea Europeană. Ciuteștenii au demonstrat că nu li-i străin subiectul respectiv.  Mai mult ca atît, s-au dovedit a fi foarte interesați de cele expuse de experte.
”În Uniunea Europeană omul este pus în capul mesei, totul se face pentru om”, a declarat Mariana Rufa. Dînsa nu a trebuit să meargă departe după exemple. La gimnaziul din Ciutești, ca în multe alte instituții de învățămînt din Republica Moldova, mai există foarte multe probleme nerezolvate. Atît elevii, cît și profesorii  sînt nevoiți să suporte frigul în sălile de clasă, veceul e în curte, nu există apă curgătoare… Asemenea condiții nu veți întîlni în statele  Uniunii Europene. Spre asta ar trebui să tindem, a făcut experta o remarcă.
Și Victoria Bucătaru a fost în asentimentul colegei sale. ”De la noi începe totul. Dacă noi vom fi corecți în ceea ce facem, lucrurile vor începe să se schimbe și la un nivel mai înalt”, a subliniat dînsa.
Ciuteștenii s-au arătat interesați de finanțările europene, de realizarea unor proiecte, menite să le schimbe viața.
S-a arătat deosebit de satisfăcută de dezbaterile de la Ciutești directoarea gimnaziului, Nadejda Stamati. Potrivit dînsei, e foarte bine cînd, mai ales tinerii, participă la asemenea evenimente. ”Este important  ca experți de la Chișinău să le vorbească despre valorile europene, despre Uniunea Europeană. Percepția lor, în acest caz, e alta, iar impractul e mult mai mare”, a explicat dînsa.
Urmare a discuțiilor avute, a apărut și o primă inițiativă. Ca să demonstreze că totul începe de la fiecare dintre noi, Gimnaziul va iniția o acțiune cu genericul ”Un leu pentru școala mea”, căci sînt multe lucruri de făcut aici și nu e necesar neapărat de așteptat să vină primăria, consiliul raional sau Guvernul să le realizeze.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *