Un viitor mai bun al Republicii Moldova alături de statele Uniunii Europene

În fotografie: Experții: Sergiu Harea, Lilia Snegureac, alături de Lucia Bacalu-Jardan, directoarea ziarului

În fotografie: Experții: Sergiu Harea, Lilia Snegureac, alături de Lucia Bacalu-Jardan, directoarea ziarului
În fotografie: Experții: Sergiu Harea, Lilia Snegureac, alături de Lucia Bacalu-Jardan, directoarea ziarului

Zeci de cetățeni de toate vîrstele și din diverse domenii au venit, în ziua de 18 martie, la dezbaterile publice privind valorile europene și integrarea europeană, anunțate în satele Sipoteni și Sadova din raionul Călărași de către ziarul ”Expresul”.
Interesul a fost mare, mai ales că, în calitate de experți, erau așteptate personalități în domeniu: Lilia Snegureac, secretar al Platformei societății civile ”Pentru Europa”, și Sergiu Harea, director al Departamentului economie de la Camera de Comerț și Industrie din Moldova.
În fotografie: la Sipoteni
În fotografie: la Sipoteni

SIPOTENI
Primul popas l-am făcut la Sipoteni, cel mai mare sat din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, cu o populație de peste 7000 de locuitori. În sala de ședințe a primăriei din localitate s-au adunat peste 30 de persoane. Au fost prezenți și antreprenori, și pedagogi, și funcționari publici, și medici, și elevi, și muncitori. Au fost tineri cu vîrsta de 15-17 ani, dar și persoane trecute de 50-60 de ani.
”Noi, ca cetățeni ai Republicii Moldova, trebuie să învățăm multe, dacă ne dorim să fim acceptați în Uniunea Europeană. Astăzi, avem o șansă în plus să aflăm lucruri pe care nu le cunoaștem despre integrarea europeană. Vă îndemn să fim activi, să dăm întrebări experților”, a făcut un apel către cei prezenți primarul Vasile Rață.
Oamenii au ascultat cu atenție discursul Liliei Snegureac, care le-a vorbit simplu și pe înțeles, încercînd să răspundă la o întrebare fundamentală: ”De ce e nevoie de integrare europeană?”.
Iată principalele teze: ca să funcționeze legea, astfel ca nimănui nici măcar să nu-i treacă prin cap să întindă mîna și să fure; ca cei plecați în străinătate să revină acasă, unde să-i aștepte un mediu propice pentru activitate, salarii atractive, condiții bune de trai, siguranță în ziua de mîine; ca persoanele în vîrstă să aibă o pensie pe care o merită; ca să fie modernizată țara.
”Satele noastre sînt pustiite. Peste tot vezi oameni cu sapa în spate, cu o văcuță pe care o duce la păscut. Așa ceva în Uniunea Europeană nu am văzut. De asta vreau în Uniunea Europeană, ca sapa să rămînă doar pentru propria grădină. În rest, să folosim butoanele, să folosim capul, să folosim mașinile”, a spus dînsa, după care le-a dat sipotenenilor și o temă pentru meditații: ”Vă amintiți de anii 90? Ai noștri mergeau în România, mergeau în Polonia cu bișnița. Pe atunci, situația economică la noi era mai bună decît la ei. Unde-i acum Polonia, membră a Uniunii Europene? Unde-ie acum România, membră a Uniunii Europene? Unde sîntem noi? De ce?”.
Celălalt expert, Sergiu Harea, le-a povestit oamenilor ce înseamnă Uniunea Europeană:
”Uniunea Europeană este cea mai bogată uniune economică din lume. Cele 28 de state membre, cu o populație de circa 500 de milioane, au un Produs Intern Brut (PIB) de peste 40 de trilioane de dolari. SUA are un PIB de circa 30 de trilioane de dolari, China – de 28 de trilioane. Federația Rusă era, în 2013, a 9-a economie din lume, dar, după devalorizarea rublei, a ajuns a 20-a. Spre cine trebuie să tindem? Clar că spre Uniunea Europeană”.
Ce zic sipotenenii?
Ion Popovici, pensionar: Eu sînt ferm convins că, integrîndu-ne în Uniunea Europeană, vom trăi mai bine. Dar spuneți-ne dumneavoastră: cum să trăim noi pînă a ajunge în UE?
Larisa Braga, educatoare: Moldoveanul s-a învățat să-l conducă cineva. Totul face doar la comandă, dacă i se spune – face, dacă nu – nu. Nu-i unire în țara asta. Dacă ne-am uni, am rezolva mult mai multe probleme.
Daniel Popa, elev: Ceea ce ne caracterizează este frica. Ne este teamă să spunem ce gîndim, ne este teamă să acționăm. În plus, nu avem un lider adevărat, care ar putea să unească societatea, ca să realizăm reformele și să mergem ferm spre Uniunea Europeană.
Apropo, la finalul dezbaterilor, tinerii au venit cu inițiativa de a organiza o astfel de dezbatere și la ei în liceu, pentru colegii lor care nu au avut șansa să participe la dezbaterile din 18 martie.
În fotografie: La Sadova
În fotografie: La Sadova

SADOVA
”Ceea ce facem acum e foarte bine. Trebuie să ne trezim”, astfel a caracterizat dezbaterile de la Sadova Luiza Arhip, profesoară de istorie la gimnaziul din localitate.  Sadova e un sat cu o populație de circa 2700 de locuitori, cu oameni gospodari care, în mare parte, știu ce vor. La alegerile din noiembrie 2014, mai mult de jumătate dintre ei au optat pentru vectorul european.
Pe 18 martie, au venit în număr mare la dezbateri. Au venit pensionari, intelectuali, muncitori, antreprenori, elevi.
Discuțiile au fost aprinse, pe alocuri – cu scîntei. Oamenii refuză să accepte minciuna, corupția, tărăgănarea nejustificată a parcursului european.
”Am ajuns la un nivel și ne-am stopat. Nu putem merge mai departe. De ce? Paradoxurile sînt în jurul nostru. Cine să le rezolve? Unde e soluția?”, întreba Anatol Savin, fost primar de Sadova, în prezent, pensionar.  ”Cum putem ajunge acolo unde ne dorim? Nu avem noi forța necesară și, poate, competența necesară”, a făcut o remarcă și profesoara Luiza Arhip.
Au declarat într-un glas: ”Cred în Europa!”
La finalul dezbaterilor, am rugat reprezentanți ai diferitor generații din Sadova să răspundă la două întrebări:
1. Credeți în Europa? Credeți că putem ajunge acolo?
2. Ce ar trebui să facem ca să schimbăm situația, să ne apropiem de valorile europene?
Petru Anghel, pensionar:
1. Da, cred în Europa. Dar ar trebui să ne informăm mai bine. Din păcate, azi în Moldova prevalează presa rusească, televiziunile rusești.
2. Ar trebui să fim mai activi, cu mai multe inițiative. A fost un lucru foarte bun, de exemplu, curățirea rîului Bîc. Dar mai avem atît de multe de curățit. În fiecare sat există cîte o rîpă plină de gunoaie. De ce să nu începem de la ele, că nu e nevoie de mulți bani. Trebuie să fim mai activi.
Olga Ionel, antreprenoare:
1. Cum să nu cred în Europa? Am muncit mulți ani peste hotare. Am revenit acasă, cu gîndul să mă stabilesc la casa mea. Dar, vă spun sincer, sînt acum cu valiza împachetată. M-am confruntat cu foarte multe nelegiuiri, ne lovim în permanență de o bară de care tot ne spargem capul. E vorba de birocrație.
2. Trebuie să ne unim, să facem ordine aici, la noi în țară. Totul depinde de noi. Eu sînt foarte optimistă, cred în viitorul nostru.
Vladislav Arhip, elev:
1. Cred într-un viitor mai bun al Republicii Moldova alături de statele UE. Văd că în țările europene viața e cu mult mai bună decît la noi. Sper ca, peste cîțiva ani, să fie așa și în Moldova. Dacă vom combate corupția, cred că vom ajunge în Uniunea Europeană.
2. Consider că, în primul rînd, ar trebui să se respecte legea. Doar atunci cînd vor fi respectate legile, va fi ordine, iar fiecare cetățean se va gîndi la acțiunile pe care le întreprinde. Personal, mă voi strădui să învăț cît mai bine pentru  ca, ulterior, să contribui la dezvoltarea societății noastre.
Vrei să rămîi în Republica Moldova după absolvirea școlii?

Sper să ajung în altă parte. Observ că aici, deși oamenii muncesc din greu, nu sînt apreciați așa cum ar trebui. O soluție ar fi să muncim peste hotare și să investim în Republica Moldova. Poate, într-o bună zi, să revenim acasă cu noi cunoștințe, obținute în străinătate, și să le aplicăm aici, acasă la noi.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *