Tuberculoza întinerește. Tuberculoza ne acaparează

Imagine-simbol www.gardianul.md

Imagine-simbol www.gardianul.md
Imagine-simbol
www.gardianul.md

„Depistează. Tratează. Vindecă tuberculoza”. Acesta este genericul Săptămînii de informare a populației privind tuberculoza, care s-a desfășurat în perioada 23-27 martie curent. În fiecare an, pe 24 martie, este marcată Ziua mondială de combatere a tuberculozei, un bun prilej de a vorbi încă o dată despre această maladie.
UNGHENI
”Mergem în pas cadențat”, astfel a caracterizat situația ce s-a creat în raion Emilia Dadus, medic ftiziopneumolog la Centrul de suport pentru bolnavii de tuberculoză din Ungheni. De la începutul anului curent, au fost depistate 38 de cazuri, dintre care patru recidive. Printre bolnavi se numără și șapte copii.
”În ultimul timp, tuberculoza întinerește, foarte multe cazuri fiind înregistrate anume la tineri”, accentuează doctorul. Una dintre cauze, potrivit dînsei, este migrația. Tuberculoza ne vine, în mod special, din Federația Rusă, afirmă Emilia Dadus. Mulți tineri, după finalizarea studiilor, nu-și pot găsi un loc de muncă și pleacă. Cel mai simplu le este să ajungă în Rusia. Anume acolo se infectează cetățenii moldoveni, care muncesc, în bună parte, la construcții, ceea ce nu le permite să ducă un mod de viață sănătos.
În 2014, s-au aflat în evidență 123 de bolnavi de tuberculoză, dintre care 102 fiind cazuri noi, 21 recidive și 11 la copii.
Practic, fiecare al doilea bolnav a muncit în Federația Rusă și a revenit de acolo cu tuberculoză. De tot, au fost înregistrate 50 de astfel de cazuri.
Cea mai afectată în raion este comuna Măcărești, unde au fost înregistrate, anul trecut, 15 cazuri de tuberculoză. Urmează apoi Ungheniul și Corneștiul. ”Raionul are o populație de 130 de mii de locuitori, așa că avem de unde alege”, a făcut o remarcă doctorul.
La Ungheni, în această săptămînă, au avut loc mai multe activități de informare, au fost organizate lecții tematice în instituții de învățămînt, discuții cu populația, flash-mob-uri – toate menite să atragă atenția opiniei publice asupra acestei probleme destul de grave de altfel.
NISPORENI
De la începutul anului curent, au fost luați în evidență 17 bolnavi de tuberculoză, iar 60% dintre ei au fost depistați tardiv, ne-a spus Nina Ionița, medic ftiziopulmonolog la Spitalul raional Nisporeni. Îmbucurător este faptul, potrivit dînsei, că nu a fost depistat nici un caz de îmbolnăvire la copii.
Anul trecut, au fost luate în evidență 59 de persoane mature și un copil de trei ani. Tuberculoza s-a simțit în largul ei la Milești, unde au fost depistate cinci persoane bolnave, și la Boldurești, unde au fost înregistrate trei persoane.
În raionul Nisporeni, practic fiecare al treilea bolnav a fost la munci în Federația Rusă. În total, au fost înregistrați 19 bolnavi de tuberculoză, care au revenit acasă din Rusia.
Medicii nisporeneni au stabilit că pot fi incluși cu ușurință în grupul de risc și bărbații rămași singuri acasă, soțiile lor fiind plecate la muncă în străinătate. ”Aceștia, de multe ori, duc un mod de viață nu tocmai sănătos, consumă mai mult alcool și nu se alimentează corect”, explică  Nina Ionița, după care adaugă: ”Dacă, înainte, se spunea că tuberculoza este o boală a săracilor, acum nu mai este așa. Ea afectează și persoane înstărite, care, însă, au sistemul imunitar mai scăzut”.
În săptămîna curentă, la Nisporeni s-au desfășurat mai multe seminare cu medicii de familie și asistentele medicale, dedicate combaterii tuberculozei. Totodată, a fost organizată și o lecție publică televizată.
CĂLĂRAȘI
În acest an, au fost depistate deja 20 de cazuri de tuberculoză, 19 dintre care sînt noi. Nu a fost  înregistrat nici un caz de îmbolnăvire la copii. ”Dacă e să facem o comparație cu primele trei luni ale anului trecut, nu se atestă nici o schimbare. Și în 2014, în aceeași perioadă, fuseseră luate în evidență 20 de cazuri”, a făcut o remarcă Alexandra Ciobanu, medic ftiziatru la Dispensarul antituberculos din Călărași. În total, potrivit dînsei, anul trecut au fost depistate la Călărași 95 de cazuri. Totodată, medicul ftiziatru susține că, în prezent, chiar dacă nimeni nu-i obligă, o parte dintre cetățeni decid, totuși, să treacă examenul fluorografic, dacă prezintă anumite simptome. ”Atunci cînd, însă, li se spune că au tuberculoză, unii reacționează bolnăvicios, pentru că, așa cum zic ei, boala se transmite prin aer și prezintă un pericol pentru cei apropiați lor”, menționează Alexandra Ciobanu. Potrivit dînsei, ar fi foarte bine să se revină la experiența din trecut, cînd examenul fluorografic era obligatoriu. În caz contrar, crede medicul, ”s-ar putea ca tuberculoza să ne inunde”.
Săptămîna de informare privind tuberculoza a fost un motiv în plus pentru medicii de familie să le vorbească oamenilor despre această maladie. De altfel, ei o fac în permanență. E o conlucrare bună cu ftiziatrii călărășeni, a mai spus Alexandra Ciobanu.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *