Știți cîți bărbați lucrează în bibliotecile din regiune? 0,1%!

Imagine simbol: www.wisegeek.com

Imagine simbol: www.wisegeek.com
Imagine simbol: www.wisegeek.com

Se știe că există numeroase meserii, unde tot greul e lăsat pe seama femeilor. E vorba de grădinițe, de școli, de biblioteci. Puțini, foarte puțini bărbați au curajul să vină că muncească în aceste domenii.
Ne-am axat, de data aceasta, pe biblioteci. Știți cîți bărbați lucrează în bibliotecile din raioanele Călărași, Nisporeni, Ungheni? 0,1%! Să nu mai fie, pentru sexul puternic, atractive oare cărțile?
Directoarele de biblioteci publice raionale consideră că de vină sînt salariile foarte mici.
Să vedem care este situația în fiecare raion aparte.
CĂLĂRAȘI
În raionul Călărași funcționează 41 de biblioteci. În marea majoritate lucrează doar femei. Iată că de trei luni, a apărut și un bărbat – la Biblioteca publică raională ”Grigore Vieru” din Călărași. Este vorba de Vasile Orlovschi, dar și el lucrează aici prin cumul, în funcție de metodist informatician.
Potrivit Galinei Agafița, directoarea bibliotecii, au mai lucrat bărbați în biblioteci pînă prin anii 70 ai secolului trecut, dar majoritatea dintre ei – în calitate de directori. De atunci, au luat frîiele în mîinile lor femeile. De ce nu vin bărbații să lucreze în biblioteci? Galina Agafița vede două motive. În primul rînd, salariul nu este deloc atractiv. În al doilea rînd, la noi s-a încetățenit părerea că profesia de bibliotecar este exclusiv pentru femei.
Apropo, chiar în această săptămînă, la biblioteca publică raională din Călărași s-a eliberat un loc de muncă.
Directoarea bibliotecii s-a arătat nu doar dispusă, dar și interesată să fie angajat un bărbat.  Dar există și anumite cerințe, printre care: cunoașterea limbii franceze, pentru că este vorba de un post vacant la Mediateca ”Simone Cottin” din cadrul bibliotecii. Totodată, trebuie să aibă aptitudini de comunicare și organizare a activităților culturale.
NISPORENI
Puțini, dar buni! De fapt, unul, dar bun. Astfel s-ar putea spune despre prezența bărbaților în bibliotecile nisporenene. Deja de șase ani, la biblioteca din Bălăurești lucrează Gheorghe Isachi, pentru care șefa bibliotecii publice raionale din Nisporeni, Elizaveta Tîmbur, are doar cuvinte de laudă. ”Este foarte activ”, accentuează dînsa. În celelalte 33 de biblioteci lucrează doar femei. ”Pentru că ele sînt mai aproape de educație, de carte, de copii, sînt mai gingașe și știu cum să organizeze diferite activități”, explică Elizaveta Tîmbur. Ele acceptă să lucreze chiar și pentru un salariu mai mic. ”Nu cred că 1122 de lei i-ar ajunge unui bărbat ca să-și întrețină familia”, face o remarcă dînsa.
Chiar dacă salariile sînt mici, toate posturile din biblioteci sînt ocupate. La ora actuală, potrivit directoarei, nu există nici un loc vacant.
Elizaveta Tîmbur s-a declarat mîndră de bibliotecarele din raion.”Sînt active, mărinimoase, săritoare la nevoie. Sîntem ca într-o familie, ne cunoaștem una pe alta, ne cunoaștem caracterele și cunoaștem problemele care ne apasă.
Totodată, sînt profesioniste”, a spus dînsa.
UNGHENI
Nici un bărbat în bibliotecile din raionul Ungheni! Iar biblioteci sînt multe – 56 la număr. ”Cu ceva timp în urmă, am avut și bărbați bibliotecari, chiar foarte activi”, ne-a spus Nadejda Mihai, directoarea bibliotecii publice raionale ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Au condus biblioteca raională, ani la rîndul, mai mulți bărbați. Au lucrat bărbați și în multe biblioteci sătești. De la un timp, însă, acest domeniu a fost ”acaparat” în totalitate de femei. Iar motivul, potrivit Nadejdei Mihai, ar fi salariile mici. ”Un bărbat trebuie să-și întrețină familia, iar cu salariile care le au bibliotecarii nu cred că s-ar descurca”, menționează. Totodată, dînsa a accentuat că nu contează dacă o bibliotecă este condusă de un bărbat sau de o femeie. Ceea ce contează cel mai mult este dragostea față de carte și responsabilitatea.
În prezent, Ungheniul are nevoie de bibliotecari. Dar, spune Nadejda Mihai, trebuie să aibă studii în domeniu. ”Îi încurajăm și pe bărbați să ni se alăture, mai ales dacă sînt tineri specialiști”, a mai spus directoarea.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *