FOTO | Uniunea Europeană oferă sprijin pentru proiecte de eficienţă energetică în oraşul Ungheni

comunicat de presa09 martie 2015, Ungheni

La data de 12 februarie curent, la Chişinău, a avut loc conferinţa de lansare a Proiectului „Energia regenerabilă şi eficienţă energetică a clădirilor publice” (Contract de grant 2014/354-517) implementat de Primăria oraşului Ungheni. Proiectul are o durată de 36 luni şi este finanţat de Uniunea Europeanăprin intermediul programului SUDeP. Uniunea Europeană  oferă o finanțare de 71,5% din costul total al proiectului, care reprezintă 1,3 milioane de euro. Restul sumei va constitui contribuţia Primăriei oraşului Ungheni.Curte 1
În acest an, prin intermediul programului SUDeP au fost selectate 7 localități, care vor primi un grant de 2,2 milioane de euro pentru dezvoltarea eficienței energetice și a energiei regenerabile. Oraşul Ungheni este unul din beneficiarii direcţi ai acestui grant.
Proiectul „Energia regenerabilă şi eficienţă energetică a clădirilor publice” prevede reabilitarea grădiniței nr.11 „Licurici” din Ungheni. Astfel, este prevăzută construirea unei centrale geotermale și instalarea panourilor solare, care vor permite o economie semnificativă la întreținerea acestei instituții şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) pînă la 100%. De asemenea, blocul va fi termoizolat integral cu materiale de înaltă calitate. Proiectul va îmbunătăţi condiţiile de învăţare a peste 375 de copii şi 56 de angajaţi din grădiniţă şi va asigura cu surse regenerabile localitatea.
La eveniment au participat reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ministerelor şi primăriei oraşului Ungheni. “În lipsa resurselor energetice proprii, eficiența energetică și dezvoltarea durabilă a sectorului energetic din Republica Moldova constituie o prioritate strategică, de aceea este extrem de important sprijinul acordat de UE”, a declarat Valeriu Triboi, viceministru în exerciţiu al Economiei.
Aneil Singh, Şeful Secţiei al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova a menţionat „Beneficirii direcţi ai acestui proiect sunt în primul rind cetăţenii. Ei vor putea simţi cum se schimbă mediul în care activează. Odată ce proiectul va fi finalizat, consumul de energie se va reduce cu 20%”.
„Este un proiect foarte ambițios fiindcă este implementat pentru prima dată în oraşul nostru şi chiar în ţară. Ne bucurăm foarte mult că putem beneficia de acest proiect deoarece ne-am obligat să reducem emisiile de CO2 în atmosferă cu 20% pînă în anul 2020. Aceste proiecte vin anume în acest scop. Sînt sigur că vom reuşi”, a declarat Alexandru Ambros, Primarul oraşului Ungheni.a[wzslider]
Sursa: ungheni.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *