FOTO | Ungheniul va avea o stație de epurare modernă

epurareÎn curînd, în orașul Ungheni va fi construită o nouă stație de epurare a apelor reziduale datorită unui acord de colaborare semnat între Primăria orașului Ungheni și Asociația Companiilor Germane Moldova Durabilă, condusă de Spelleken Associates. Acordul respectiv prevede construcția sistemului intern de canalizare și a stației de epurare a apelor reziduale și prelucrare a deșeurilor solide printr-un sistem special, numit „Duplex”.  Acest sistem combină tratarea apelor reziduale și sortarea și tratarea deșeurilor care ulterior pot fi utilizate în calitate de biomasă.
În cadrul întruniri din data de 19 martie, între autoritățile publice locale și reprezentanții Spelleken Associates, au fost stabiliți termenii de implementare a contractului semnat între cele două părți. Prima etapă va constitui efectuarea unui studiu în ceea ce privește posibilitățile de construire a stației de epurare luînd în considerație cadrul legal existent, situația transfrontalieră cu România, datele hidrologice ale rîului Prut  etc.
„Orașul Ungheni este cel mai dezvoltat oraș din Republica Moldova. O spun cu certitudine, deoarece este un oraș care nu s-a lăsat puternic afectat de criza post-sovietică, spre deosebire de alte regiuni ale Moldovei.  Privim Ungheniul ca o zonă strategică favorabilă pentru investiții străine. Construirea stației de epurare constituie abia primul proiect în care vor fi atrase investiții străine” a menționat directorul Spelleken Associates, Hans-Gerd Spelleken. Apoi a ținut să accentueze că „Dincolo de măsura de urgență și prioritatea de planificare și construcție a stației de epurare, reprezentanții companiilor din Moldova Durabilă vor analiza diferite aspecte pentru dezvoltarea orașului, cum ar fi: energia regenerabilă, eficiența energetică și conservarea naturii, promovarea sectorului privat”.
„Construcția stației de epurare a apelor reziduale pentru orașul nostru este foarte de importantă. Stația de epurare existentă a fost dată în exploatare cu mulți ani în urmă și necesită lucrări de reparație, iar numărul în creștere a consumatorilor de apă potabilă ne impune să întreprindem măsuri radicale. Investițiile străine, și mai ales germane, în acest domeniu ne vor permite să înlăturăm această problemă” a menționat primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros. „Sperăm că colaborarea cu Asociația Companiilor Germane Moldova Durabilă să fie una fructuoasă și de lungă durată. Orașul Ungheni este mereu deschis investițiilor și partenerilor străini”, a mai adăugat primarul.[wzslider]
Sursa: ungheni.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *