Europa și-a făcut viză de reședință în școli

În fotografie: Mai aproape de Europa la Gimnaziul ”Ion Vatamanu” din Pîrlița

În fotografie: Mai aproape de Europa la Gimnaziul ”Ion Vatamanu” din Pîrlița
În fotografie: Mai aproape de Europa la Gimnaziul ”Ion Vatamanu” din Pîrlița

La 9 martie, în toate școlile din Republica Moldova, inclusiv din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, a fost dat startul săptămînilor Uniunii Europene. Au fost organizate peste tot careuri festive, ore de dirigenție, au fost vernisate expoziții. Europa și-a făcut viză de reședință în școli.
”Este foarte binevenită această inițiativă. Copiii noștri chiar au nevoie de mai multă informație despre Uniunea Europeană, despre beneficiile care poate să le ofere apropierea de UE”, a declarat pentru ”Expresul” Nina Burlacu, directoarea Gimnaziului ”Ion Vatamanu” din Pîrlița, Ungheni.
Chiar dacă și aici, și în alte școli, se vorbește în permanență despre Europa, inclusiv la orele de geografie și istorie, există încă mulți elevi care au o atitudine mai mult decît sceptică față de valorile europene, față de Uniunea Europeană. ”Se știe că, la ora actuală, o bună parte din cetățenii noștri muncesc în Federația Rusă. Aceștia, sigur, nu-și văd viitorul decît alături de Rusia, alături de Moscova. Motivul, din punctul meu de vedere, este lipsa de informare”, explică Raisa Ursan, director educativ la același gimnaziu.
În această situație, afirmă mai mulți pedagogi, școala e cea care ar trebui să se implice mult mai activ pentru a aduce informația necesară și veridică pînă la fiecare copil.
În cadrul celor trei săptămîni ale Uniunii Europene în școli, elevii au aflat mai multe despre spațiul european, valorile, simbolurile, literatura, aspirațiile cetățenilor din spațiul european, despre statele-memebre ale UE, dar și despre procesul d eintegrare a Republcicii Moldova în Uniunea Europeană.
De notat că fiecare săptămînă a avut genericul său. Astfel, prima s-a numit ”Valori europene”, a doua – „Spațiul comunitar european”, iar a treia – „Europa cetățenilor”. Le-a venit în ajutor pedagogilor și un Ghid special realizat pentru ei.
Proiectul „Promovarea Uniunii Europene în școlile din Republica Moldova” este organizat de către Consiliul Național al Tineretului din Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Tineretului și Sportului, cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *