Florile bunicii

Cîrciumăreasa sau ZinniaCîrciumăreasa sau Zinnia elegans face parte din categoria florilor anuale. Este o floare des întîlnită în grădini și foarte apreciată datorită coloritului variat, foarte viu, strălucitor, dar și datorită perioadei îndelungate de înflorire, din iunie pînă în octombrie și chiar noiembrie, în cazul toamnelor lungi.
Florile cîrciumăresei, cu diametrul de 10-15 centimetri, au culori variate: galben, portocaliu, roșu, roz, purpuriu, crem etc.
Cîrciumăresele sînt plante puțin pretențioase la condițiile climatice și de sol, se acomodează ușor în orice fel de grădină. Expunerea directă în soare favorizează înflorirea din abundență și coloritul viu al florilor. Planta rezistă perioadelor scurte de secetă, dar lipsa de apă provoacă încetinirea înfloririi.
Ca flori tăiate nu rezistă decît cîteva zile. Este o plantă foarte sensibilă la frig.
Cultivarea cîrciumăreselor
Pentru a avea cîrciumărese mai devreme în grădină, semințele se seamănă în răsadnițe pentru producerea răsadurilor în cursul lunii martie. Durata de răsărire este foarte scurtă, de 2-7 zile, la o temperatură de circa 20 de grade C. Transferarea răsadurilor în grădină trebuie făcută cu foarte mare grijă, deoarece rădăcina cîrciumăresei este foarte fragilă. Plantarea se face la distanțe de 20-40 cm, în funcție de talia plantei, pentru a favoriza circulația aerului.
Cultivarea directă în grădină se poate realiza în luna mai. Presărați semințele direct în grădină, în locul în care vor rămîne, însă numai după ultimul îngheț.
Sfaturi utile:
– îndepărtați florile ofilite pentru a permite apariția altora;
– ciupiți ramurile tinere pentru a favoriza dezvoltarea plantei;
– dacă frunzele capătă o tentă gălbuie, administrați un fertilizant;
– dacă doriți o tufă bogată de cîrciumărese, ciupiți mereu ramurile tinere, încă de cînd planta are 15 cm; altfel, lasati tulpinile înalte;
– dacă rupeți lăstarii laterali, florile vor fi mai mari;
– dacă foliajul este verde-gălbui și floarea nu se mai dezvoltă, tratați planta cu o substanță fertilizatoare.
Cîrciumăreasa atrage fluturii, albinele și păsările.
Este o floare potrivită pentru borduri sau straturi de flori. Varietățile care cresc mai înalte pot fi așezate în straturile de flori din fundal, iar cele scunde – în bordurile de pe lîngă alei. Pot fi plantate și în ghiveci. Planta poate crește pînă la maxim 90 cm înălțime.
Andrei Struc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *