Eudochia Viziru: ”Femeile din politică sînt foarte bune. Doar că-s puține”

În fotografie: Eudochia Viziru

În fotografie: Eudochia Viziru
În fotografie: Eudochia Viziru

Din cele 14 organizații teritoriale, din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași, ale celor cinci partide parlamentare (la Nisporeni nu există  organizația Partidului Socialist) doar una e condusă de o femeie. În rest, doar bărbați. Așa a fost și cu un an în urmă, și cu doi, și cu trei…
Am rugat-o pe Eudochia Viziru, fostă vicepreședintă a Consiliului Județean Ungheni, unica vicepreședintă de județ din R.Moldova, să ne comenteze situația. Eudochia Viziru a fost și una dintre puținele femei din regiune care a condus și o organizație teritorială a unei formațiuni politice.
Prin ce se explică, doamnă Viziru, faptul că femeile ajung foarte și foarte greu la conducerea unei formațiuni politice, inclusiv a unei organizații teritoriale?
Femeile, din punctul meu de vedere, sînt mai sincere și, cu această sinceritate, e foarte complicat să te descurci în politică. Nu vedeți ce se întîmplă? Totodată, își spune cuvîntul și tradiția asta a noastră de a ignora femeile. A fost și continuă să fie. Mai mult ca atît, în politică lupta e foarte dură, iar femeia rămîne femeie și, de multe ori, îi este mai greu să reziste. Să nu uităm și de faptul că, din cauza instabilității permanente de la noi, familia e cea care are de suferit și, implicit, femeia, căci ea, dintotdeauna, a fost, în mare parte, responsabilă de situația din familie. Cred că sînt dezamăgite și descurajate la ora actuală.
Adică, dumneavoastră considerați că femeile nu-și doresc să fie în politică?
E un băț cu două capete. Pe de o parte, femeile, fiind descurajate de tot ceea ce se întîmplă, nu vin în politică. Pe de altă parte, bărbații chiar nu se simt stingheriți de lipsa femeilor în politică. Eu cred că femeile, totuși, trebuie să fie prezente și în acest domeniu, căci doar împreună, femeia și bărbatul – ca și în familie – creează un echilibru. De multe ori, mai ales în ceea ce privește politicile sociale, anume femeile văd mai exact care ar fi soluțiile. Consider că partidele politice trebuie să respecte acel angajament de prezență a cel puțin 30% femei la conducere, în Parlament etc. Deocamdată, acest angajament e mai mult declarativ.
Se observă o tendință foarte interesantă. Unele formațiuni politice, atunci cînd se confruntă cu probleme serioase în teritoriu, apelează la femei, pentru a salva situația.
Să știți că noi avem femei foarte bune în toate domeniile. Este indiscutabil. De ce nu ar fi bune și în politică? Este inexplicabil ceea ce se întîmplă, de ce femeile continuă să fie neglijate. Cred că bărbații, pur și simplu, sînt mai egoiști și se mai conduc după prejudecăți, gen: femeia trebuie să fie la bucătărie. Astfel, se evită promovarea femeilor. Uneori, trebuie să recunoaștem, și femeile pun umărul la această situație. Ele însele se uită sceptic la venirea unei femei în fruntea unei formațiuni. Cred că puțin se lucrează la capitolul acesta. Este adevărat, au fost alese femei în fruntea unor organizații, dar ele au fost sporadice. Ar trebui să se lucreze mai mult în acest sens, începînd de la acele parlamente ale copiilor, consilii locale ale tinerilor…
Dar majoritatea consiliilor locale ale tinerilor sînt conduse de domnișoare. Ne trezim, însă, peste ani, doar cu bărbați în fruntea țării, Parlamentului, Guvernului, raionului, satului… Ce se întîmplă?
Oricît am vorbi, oricît am scrie, dacă femeile nu se vor mobiliza, cred că această problemă va persista încă o sută de ani de acum înainte. Este necesar ca femeile să se implice, să nu aștepte să fie rugate. Știu cum e în politică din propria experiență. Nu mi-a fost ușor. A fost chiar complicat. Dar, dacă ne dorim o societate în care să domnească echilibrul, trebuie să ne implicăm. Nu știu de ce, dar cînd ajunge să vină o femeie la conducere, rigorile cresc, chiar dacă, în mare parte, femeile din politică sînt foarte bune. Doar că-s puține.
Vreau să îndemn femeile să nu aștepte să fie invitate de bărbați, să se mobilizeze, să demonstreze că pot, să se impună. E nevoie doar de curaj și insistență.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *