De la directori, la directori interimari

Imagine simbol: hq.md

Imagine simbol: hq.md
Imagine simbol: hq.md

Peste 60 de directori de școli și grădinițe din regiunea Ungheni-Nisporeni-Călărași s-au transformat, începînd cu 23 martie, în directori interimari. Și asta, urmare a unei prevederi din  Codul Educaţiei. Mult timp, probabil, își vor aminti ei de articolul 153, care prevede că nu mai poți fi director al unei instituții educaționale, dacă nu ai fost angajat prin concurs.
De acum încolo, nimeni nu va mai fi numit în funcție așa, pur și simplu. Absolut toți vor trebui să participle la concursurile de suplinire a posturilor vacante.
Unii s-au bucurat, alții – nu prea.
CĂLĂRAȘI
Această schimbare, potrivit Elenei Gonța, șefa Direcției de Învățămînt din Călărași, ”este un lucru acceptabil, dar numai pentru cei tineri; pentru cei cărora le-a rămas doar cîteva luni pînnă la pensionare este o frustrare”. Dînsa a explicat și de ce: ”Ei nu au fost puși, poate, niciodată în situația de a concura pentru un post de muncă”.
La Călărași, urmează să fie anunțate concursuri pentru 23 de posturi vacante de manageri ai instituțiilor educaționale: șapte de directori de școli și 16 – de grădinițe. Acest fapt nu înseamnă că nu vor avea dreptul să participle la concurs și cei care pînă mai ieri au condus instituțiile respective. Dimpotrivă, sînt încurajați cu toții. Dar atenție! ”Acest regulament propune un nou mod de promovare a cadrelor didactice în funcții, care se bazează pe competențele manageriale ale specialistului”, a subliniat Elena Gonța.
În raionul Călărași funcționează, la ora actuală, 30 de instituții preuniversitare și 31 de instituții preșcolare.
NISPORENI
”Este normal să trecem prin concursuri, căci acestea reprezintă factori motivaționali, sînt provocări ale timpului, dar și ale vieții. Orice concurs este benefic pentru fiecare cadru didactic, deoarece reprezintă nu o reconfirmare profesională ”, a menționat, din start, Nina Sterpu, șefa Direcției de Învățămînt Nisporeni, după care a accentuat: ”Este foarte important pentru un manager de instituție să se dezvolte profesional în permanență, pentru că în sistemul de învățămînt lucrurile se schimbă des și noi trebuie să mergem în pas cu schimbările”.
În scurt timp, va fi dat și startul concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante. La Nisporeni vor fi anunțate concursuri pentru 19 posturi: șase de directori de școli și 13 – de directori de grădinițe. ”Majoritatea celor care au ocupat aceste posturi pînă de curînd sînt apți de muncă și pot să-și depună dosarul pentru a reveni în funcțiile lor”, a menționat Nina Sterpu. Dar ei vor concur la egal cu oircare alt doritor care tinde spre un post de manager al unei instituții educaționale.
În prezent, în raionul Nisporeni funcționează 33 de instituții preuniversitare și 27 de instituții preșcolare.
UNGHENI
Alexandru Ciuvaga, șeful Direcției de Învățămînt, Tineret și Sport Ungheni, s-a arătat satisfăcut de noua schimbare. Va fi un concurs, vor fi teste, iar ”această procedură este gîndită pentru ca în funcția respectivă să meargă un manager competent”.
La Ungheni vor fi anunțate concursuri pentru suplinirea a 20 de posturi vacante: 19 de directori de grădinițe și unul – director de școală. O bună parte dintre foștii conducători de instituții, deveniți acum interimari, mai exact 13, sînt apți de lucru și pot să-și depună cererea pentru a ocupa în continuare postul respectiv, a accentuat Alexandru Ciuvaga.
Potrivit șefului direcției, va fi un concurs serios, astfel că toți candidații vor trebui să-și demonstreze capacități manageriale.
În raionul Ungheni funcționează 53 de instituții preuniversitare și 47 de instituții preșcolare.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *